ALEXANDER STOIANOGLO: „DIALOGUL CU RUSIA TREBUIE RESTABILIT, IAR ATITUDINEA MEA FAȚĂ DE RĂZBOIUL DIN UCRAINA ESTE NET NEGATIVĂ”
Fostul procuror general al Republicii Moldova, Alexandru Stoianoglo, care și-a anunțat intenția de a candida la funcția de președinte, s-a pronunțat în favoarea restabilirii dialogului cu Federația Rusă. După cum relatează INFOTAG, Stoianoglo a declarat într-un interviu acordat portalului Tribuna.md.
„Dialogul cu Rusia trebuie restabilit, iar atitudinea mea față de războiul din Ucraina este net negativă, ca și a majorității absolute a cetățenilor moldoveni. Războiul nu poate fi o soluție la probleme. Victimele războiului sunt întotdeauna cei care nu au nimic de a face cu el. Aceștia sunt civili - copii, bătrâni... Crimeea și Donbass sunt parte a Ucrainei în conformitate cu dreptul internațional. Și până când nu vor exista alte decizii recunoscute la nivel internațional, pentru mine, ca avocat, nu există niciun motiv de discuție. Nici la subiectul că Transnistria este parte integrală a Republicii Moldova. Repet, această problemă pare să nu aibă o soluție militară”, a spus Stoianoglo.
Stoianoglo a numit administrația Maiei Sandu „o administrație a retoricii și isteriei militare”.
„Toată lumea s-a săturat de această strigare și de această isterie. În același timp, Moldova poate deveni un loc mult mai sigur dacă pur și simplu urmează voința și înțelepciunea majorității poporului. Dacă există un chibrit aprins mai puțin în Europa, pacea va veni mult mai repede decât pare. În Moldova, într-adevăr, majoritatea covârșitoare a societății este în favoarea neutralității. Printre ei sunt și cei care critică Rusia. Precum și cei care speră la integrarea Moldovei în spațiul eurasiatic. După izbucnirea războiului din Ucraina, numărul susținătorilor neutralității a crescut semnificativ. Și acum nu există o idee mai autoritară pentru a uni cetățenii noștri decât crearea păcii și neparticiparea la războaie și blocuri militare”, a spus Stoianoglo.
Fostul procuror a subliniat că „Moldova are nevoie de resursele energetice ale Rusiei și de o piață pentru complexul nostru agro-industrial”.
„De ce aceste ambiguități și ipocrizii atunci când cumpărăm același gaz rusesc, dar prin terțe mâini? Sau când primim energie electrică de la TPP-ul moldovenesc? Pe cine vrem să înșelăm în acest moment?”, s-a întrebat Stoianoglo.
Referindu-se la relațiile sale cu oligarhii moldoveni, el a subliniat că a „deschis un dosar penal împotriva lui Plahotniuc și l-a bătut în cuie pe Șor cu volume de probe dovedite privind furtul miliardului”.
„Cine l-a lăsat să scape? De ce a fost lăsat să scape? Întrebarea nu e pentru mine. Dar atitudinea aceluiași Șor față de mine este bine cunoscută. În ultima săptămână, activiștii și candidații săi au fost cu un pas înaintea lui Sandu în campania de informare împotriva mea. Povestea cu Platon este povestea strângerii mâinii mele cu un cetățean moldovean în timpul interogatoriului. Este ceea ce am făcut, cu puține excepții, cu majoritatea cetățenilor pe care i-am interogat. Iar libertatea lui Platon a fost dincolo de orice legătură cu acțiunile sau inacțiunile procurorului general, care eram eu la acea vreme. Mai mult, o comisie specială creată la inițiativa Maiei Sandu a fost cea care a recunoscut condamnarea lui Platon ca fiind ilegală. Și toată lumea este conștientă de acest lucru. Tot restul este calomnie și falsificare deliberat”, a declarat potențialul candidat la președinție, care în 2020 a ordonat eliberarea lui Platon, după care acesta a fugit în străinătate.