PARLAMENTUL MODIFICĂ LEGISLAȚIA DUPĂ O CRIMĂ DE PROPORȚII ÎN SECTORUL RISCANI AL CAPITALEI
Parlamentul a adoptat joi în primă lectură proiectele de modificare a mai multor legi pentru a exclude posibilitatea de a amâna procedura de extrădare a cetățenilor străini căutați în alte țări.
După cum relatează INFOTAG, amendamentele sunt menite să corecteze situația în care țara a creat condiții favorabile pentru ca „diferiți infractori să utilizeze trucuri juridice pentru a evita extrădarea din Republica Moldova și, astfel, să se eschiveze de la răspunderea penală”.
Potrivit amendamentelor, perioada maximă de reținere a unei persoane în arest preventiv în scopul extrădării este majorată de la 180 de zile în prezent la 12 luni.
De asemenea, potrivit modificărilor, pentru a se asigura că persoana (dacă nu se află în arest preventiv), nu părăsește teritoriul Republicii Moldova în încercarea de a se sustrage cererii de extrădare, instanța dispune ca persoana care urmează să fie extrădată să predea documentele de identitate poliției sau procurorului responsabil de caz.
„În cazuri extraordinare, persoana a cărei extrădare este solicitată poate fi arestată în așteptarea cererii de extrădare în baza unui mandat de arestare pentru o perioadă de 18 zile, care poate fi extinsă la 40 de zile la cererea parchetului în baza unei cereri motivate din partea Ministerului Justiției sau a unui stat străin sau a unei instanțe internaționale, după caz’, se arată în proiect.
În cazul în care cererea de azil este respinsă, contestarea acestei decizii în instanță va avea loc în cadrul unei proceduri accelerate în termen de cinci zile lucrătoare de la data înregistrării în instanță. Instanța (Camera de apel) trebuie să ia o decizie în termen de 30 de zile calendaristice de la data primirii cererii.
La 10 iulie, un cetățean turc a fost împușcat mortal în sectorul Rîșcani din capitală. Ulterior, s-a constatat că acesta figura pe o listă internațională de persoane căutate și că Marea Britanie depusese o cerere de extrădare împotriva sa. Însă, din cauza lacunelor din legislație, acesta a putut rămâne liber în Moldova timp de aproximativ doi ani.