PARLAMENTUL APROBĂ POLITICA FISCALĂ PENTRU 2025
Parlamentul a adoptat miercuri în a treia și ultima lectură proiectul politicii fiscale pentru anul 2025. Potrivit INFOTAG, documentul a fost susținut de deputații partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” (PAS).
Anterior, ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, a declarat că modificările sunt de natură tehnică și nu implică intervenții semnificative. El a spus că problema este că în Republica Moldova politica fiscală este aprobată în fiecare an, în timp ce în țările dezvoltate aceasta este aprobată la fiecare trei ani. Ministrul a spus că mediul de afaceri dorește stabilitate, astfel încât „să nu se obișnuiască cu o nouă normă” în fiecare an. Prin urmare, politica fiscală pentru anul viitor va fi fără intervenții majore, „cu schimbări cosmetice”. Rotaru a spus că această abordare a politicii fiscale va fi urmată și în 2026.
Printre măsurile propuse pentru anul viitor: veniturile din dobânzi provenite din titluri de stat și obligațiuni emise de autoritățile locale vor fi scutite de impozit, care este de 6% în 2024.
Politica propune, de asemenea, extinderea autonomiei financiare a administrațiilor locale, acordând dreptul de a majora impozitele pe proprietăți imobiliare și terenuri cu până la 300% pentru clădiri și terenuri urbane neîmbunătățite, precum și pentru terenurile agricole necultivate timp de doi ani consecutivi.
În domeniul vamal, proiectul de politică prelungește valabilitatea autorizațiilor pentru regimurile vamale speciale până la 1 ianuarie 2027 și scutirea de garanție pentru mărfurile plasate sub regimul vamal de import temporar pentru proiectele de asistență tehnică și de investiții până la 31 decembrie 2026.