PARLAMENTUL ARMONIZEAZĂ MĂSURILE DE SPRIJIN PENTRU ZONELE ECONOMICE LIBERE CU NORMELE UE
Parlamentul a adoptat miercuri în lectura a doua o lege care prevede măsuri de sprijin pentru rezidenții zonelor economice libere.
După cum relatează INFOTAG, aceste măsuri sunt menite să reducă birocrația și să eficientizeze administrarea zonelor economice libere prin simplificarea procesului de semnare a contractelor între administrația zonelor economice și rezidenții acestora. În același timp, proiectul de lege menține sprijinul statului sub formă de scutire de impozitul pe venit pentru o perioadă maximă de zece ani, care nu depășește 1 ianuarie 2034. În conformitate cu legislația UE, beneficiile fiscale vor depinde de volumul investițiilor.
Legea conține, de asemenea, unele modificări ale Codului fiscal care instituie o nouă schemă de ajutor de stat regional pentru investițiile în industria prelucrătoare.
În conformitate cu Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, mecanismele de ajutor de stat pentru zonele economice libere trebuie aliniate la normele UE până la 1 septembrie 2024. La sfârșitul anului trecut existau șase zone economice libere cu 258 de rezidenți și aproximativ 16 000 de angajați.