COMISIA ELECTORALĂ CENTRALĂ CLARIFICĂ "PARTICULARITĂŢILE DE ORGANIZARE ŞI DESFĂŞURARE A VOTULUI PRIN CORESPONDENŢĂ"
Comisia Electorală Centrală (CEC) a adoptat "Regulamentul cu privire la particularităţile de organizare şi desfăşurare a votării prin corespondenţă", care reglementează particularităţile de organizare şi desfăşurare a votării prin corespondenţă pentru cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot peste hotare, precum şi atribuţiile organelor electorale şi ale altor subiecţi implicaţi în organizarea acestui proces.
Serviciul de presă al CEC a comunicat pentru INFOTAG că documentul se referă la alegătorii din SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda şi Islanda. În aceste ţări, pentru prima dată, diaspora moldovenească va putea vota prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale şi referendumul constituţional din 20 octombrie.
Documentul este menit să detalieze procedurile electorale care vizează preînregistrarea pentru votul prin corespondenţă; întocmirea listelor electorale şi proiectarea materialelor electorale aferente implementării votului prin corespondenţă; asigurarea procesului de votare prin corespondenţă; mecanismul de transfer şi recepţionare a materialelor electorale, inclusiv modalităţile de păstrare şi asigurare a integrităţii acestor materiale; procedura de numărare, totalizare şi centralizare a rezultatelor votării prin corespondenţă.
CEC a reamintit că, pentru a vota prin corespondenţă, este necesară înregistrarea pe platforma online "Preînregistrare" la adresa www.inregistrare.cec.md
Potrivit datelor oficiale, doar 316 cetăţeni moldoveni care locuiesc în Statele Unite, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda şi Islanda s-au înregistrat pentru a vota prin corespondenţă. În acest sens, mai mulţi experţi consideră că "cu o lună înainte de încheierea înregistrării, proiectul-pilot cu votul prin corespondenţă este în pericol de eşec total".