COMERȚUL CU AMĂNUNTUL ȘI ANGRO DIN MOLDOVA CREȘTE ÎN MEDIE CU 22% ȘI 10,7% PE AN
Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), în cadrul ședinței de marți, a menținut neschimbați principalii indicatori ai politicii sale monetare. Potrivit INFOTAG, în decizia sa s-a menționat că activitatea economică globală s-a consolidat, apropiindu-se de potențialul său la începutul anului 2024.
„Economia zonei euro se redresează, șomajul se află la minime istorice, iar inflația anuală a scăzut la 2,5% în iunie 2024. riscurile de inflație rămân ridicate, crescând probabilitatea unor rate ale dobânzii mai mari și mai lungi, în contextul escaladării tensiunilor comerciale și a incertitudinii geopolitice", spune banca.
Aceasta subliniază că, în urma reluării livrărilor de gaze naturale din Norvegia, prețul gazelor naturale în Europa a scăzut, revenind la intervalul 300-400 de dolari pe 1.000 de metri cubi stabilit de la începutul anului 2024.
„Prețul petrolului a continuat să scadă din cauza cererii globale slabe și a creșterii stocurilor de petrol. Cu toate acestea, prețul Brent a rămas peste 80 de dolari pe baril. Indicele FAO al prețurilor internaționale la alimente pentru iunie 2024 a rămas neschimbat față de mai 2024”, a declarat banca, care și-a redus ușor prognoza anuală de inflație pentru anul în curs.
Banca, citând statisticile, a declarat că acestea arată tendințe mixte în activitatea economică. Pentru perioada aprilie-mai 2024, exporturile s-au contractat cu 12,7 %, în timp ce rata anuală a importurilor a crescut cu 4,95 %.
„Comerțul cu amănuntul și comerțul cu ridicata au crescut la o rată medie anuală de 22% și, respectiv, 10,7%. Producția industrială a înregistrat o medie de -0,1 la sută. Se estimează că PIB-ul își va continua tendința pozitivă în al doilea trimestru al anului 2024”, se arată în decizie.
În ceea ce privește condițiile monetare, autoritatea de reglementare constată un exces de lichiditate în sectorul bancar. Deși a scăzut ușor față de trimestrul II 2024 și se ridică la 10 miliarde de lei.
Autoritatea de reglementare consideră că acesta este un nivel suficient pentru a susține creditarea în perioada următoare.