AGENȚIA NAȚIONALĂ DE SĂNĂTATE PUBLICĂ AVERTIZEAZĂ ASUPRA PERICOLULUI ÎNȚEPĂTURILOR DE INSECTE
Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP) atenționează asupra pericolului mușcăturilor de insecte. După cum informează INFOTAG, de la începutul verii, două persoane au decedat în Moldova în urma șocului anafilactic provocat de înțepăturile de albine sau viespi. Un alt bărbat în vârstă de 56 de ani a fost resuscitat.
De la începutul verii, 664 de persoane, inclusiv 245 de copii, au solicitat asistență medicală după ce au fost înțepați de animale sau insecte. 278 de pacienți, dintre care 123 de copii, au fost spitalizați. Potrivit Institutului de Ambulanță, de la începutul verii au fost înregistrate 109 cazuri de șoc anafilactic, dintre care 69 din cauza înțepăturilor de albine, viespi etc.
În luna iunie 2024, au fost raportate 31 de cazuri de șoc anafilactic din cauza înțepăturilor de albine/ viespi, iar în iulie 2024, 32 de cazuri. De la începutul lunii august, au fost raportate 11 cazuri de șoc anafilactic, dintre care 6 de la înțepături de albine și viespi.
În plus, de la începutul anului, în 9 țări europene au fost înregistrate cazuri de infecție umană cu virusul West Nile, care se transmite prin înțepături de țânțari. În Republica Moldova, până în prezent, nu au fost înregistrate astfel de cazuri, iar Agenția Națională pentru Protecția Sănătății din Moldova a oferit recomandări cu privire la modul de protejare de o eventuală infectare cu acest virus periculos. Potrivit ANSP, în Moldova, ultimul caz de infectare cu virusul West Nile a fost depistat în 2019.
În acest sens, agenția a emis recomandări pentru populație cu privire la modul de a se proteja de țânțari. În special, agenția a îndemnat să poarte haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și șosete, în special seara și dimineața în zilele înnorate, să evite locurile cu populație mare de țânțari (locuri umbroase și umede, inclusiv în apropierea corpurilor de apă), să reducă la minimum plimbările nocturne, să utilizeze creme, spray-uri pentru respingerea insectelor în aer liber, să instaleze plase de țânțari la ferestre și uși. De asemenea, specialiștii îndeamnă la drenarea acumulărilor de apă formate în jurul caselor după ploi abundente, curățarea subsolurilor inundate din blocurile de locuințe etc.
După cum INFOTAG a relatat anterior, la 5 august, un deputat din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Iurie Păsat, a decedat în urma unui șoc anafilactic provocat de înțepătura unei viespi.