AUTORITĂȚILE AU SOLUȚII PENTRU TOATE SITUAȚIILE POTENȚIALE DE CRIZĂ CARE POT APĂREA - MINISTRUL ENERGIEI
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, consideră că „autoritățile moldovenești au soluții pentru toate situațiile potențiale de criză care pot apărea în sectorul energetic”. Potrivit agenției INFOTAG, Parlicov a declarat luni seara la Radio Moldova că ‚avertismentul timpuriu în sectorul gazelor vine în contextul riscului potențial de întrerupere a aprovizionării cu gaze a regiunii transnistrene”.
Potrivit ministrului, „o situație de criză ar putea apărea din cauza acțiunilor militare în zona punctului de trecere a frontierei Sudja dintre Rusia și Ucraina”.
„Avertizarea timpurie obligă instituțiile să fie vigilente, astfel încât angajații să fie conștienți de risc și ce trebuie să facă în cazul în care acest risc apare. Acest lucru se face astfel încât oamenii să poată dormi liniștiți. Avertizarea timpurie este un instrument prin care guvernul se concentrează asupra unui anumit risc și intervine. Sudja este un oraș din Rusia, unde există o stație de măsurare a gazului, prin care trece conducta care transportă gazul către Europa. Prin această stație, gazul ajunge în Uniunea Europeană. În cazul nostru, principalul destinatar al acestui gaz este regiunea transnistreană”, a explicat ministrul, amintind că în Sudja au loc lupte.
Parlicov a atras atenția asupra faptului că în timpul celor doi ani și jumătate de război, infrastructura de gaze a fost protejată de distrugeri masive.
„Dacă se întâmplă ceva, furnizarea întregului volum de gaze, care este de 40 de milioane de metri cubi pe zi, ar putea fi întreruptă, creând o penurie în regiunea europeană. În cazul nostru, nu există niciun alt contract în regiunea transnistreană, cu excepția contractului cu Gazprom”, a declarat ministrul.
Ministrul a spus că, dacă Gazprom va fi de acord cu propunerea, gazul rusesc ar putea fi livrat în regiunea transnistreană prin Turcia.
„Acum companiile (Moldovagaz și Gazprom) fac schimb de informații mult mai intens. Există Vestmoldtransgaz, operatorul de gaze, care are anumite obligații și știe ce să facă în caz de criză. Este fizic posibil să livrăm gaz în regiunea transnistreană dintr-o altă sursă. Cel mai important lucru aici este gradul de cooperare cu Gazprom”, a subliniat Parlicov.
Potrivit ministrului, dacă Gazprom dorește, toate acestea pot fi făcute rapid și vor trece neobservate.
„Nici locuitorii din regiunea transnistreană, nici noi nu vom observa această tranziție. Adică, gazul va fi livrat în regiunea transnistreană prin Turcia în mod invers. Dacă „Gazprom” va înceta să mai livreze gaz în regiunea transnistreană, vom avea atât energie electrică, cât și gaz, dar prețurile se vor fi schimbat deja. Refuzul Gazprom de a furniza gaze în conformitate cu contractul ar însemna că Rusia își asumă responsabilitatea pentru declanșarea crizei din regiunea transnistreană”, a declarat ministrul.
Guvernul moldovean susține că, până în prezent, gazele naturale sunt furnizate Transnistriei prin Ucraina într-un mod normal. În același timp, există volume suficiente de gaze pentru necesitățile malului drept al Nistrului.