ÎN CAZUL ÎN CARE STAȚIA SUDJA NU MAI POMPEAZĂ GAZE, MOLDOVA ARE NEVOIE DE DOUĂ ZILE PENTRU A REDIRECȚIONA TRANZITUL PRIN GAZODUCTUL TRANSBALCANIC - VICTOR PARLICOV
În cazul în care tranzitul gazelor rusești prin Ucraina va fi suspendat, Moldova va avea nevoie de două zile pentru a redirecționa tranzitul prin gazoductul Transbalcanic, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov. Potrivit INFOTAG, el a spus că în perioada de comutare Moldova poate păstra rezervele de gaze care se află acum în conductă.
Ministrul consideră că Ucraina nu va putea bloca tranzitul de gaze dacă acesta va fi gestionat de orice altă companie și nu de Gazprom.
„Dificultatea tehnică și juridică este că societățile ucrainene nu pot avea relații contractuale cu societățile afiliate Rusiei. În consecință, Gazprom, dacă vrea să furnizeze gaze, de exemplu, până la granița cu Moldova, adică la ieșirea din stația Orlovka (regiunea Odesa), nu va putea să rezerve capacitate și să plătească pentru aceasta. Dar oricine altcineva poate. Pur și simplu poate furniza un serviciu de transport prin Ucraina”, a explicat ministrul.
După cum INFOTAG a relatat anterior, banca de dreapta a Moldovei a renunțat la gazul rusesc încă la 4 decembrie 2022, reorientându-se spre piața europeană a gazelor. Acest lucru s-a întâmplat după ce Gazprom a redus drastic furnizarea de gaze către Moldova la 5,7 milioane de metri cubi pe zi din cauza războiului din Ucraina.
De la sfârșitul anului 2022, Moldova furnizează tot gazul de la Gazprom regiunii transnistrene, care a acumulat o datorie de 10 miliarde de dolari pentru gazul rusesc. În regiune se află TPP Moldavskaya, deținut de Inter RAO (Rusia). Aceasta furnizează Moldovei de pe malul drept mai mult de 80% din energia electrică care lipsește, care costă Chișinăul cu aproximativ 30% mai puțin decât energia electrică cumpărată din România.