BANCA NAȚIONALĂ ORGANIZEAZĂ TRAININGURI PENTRU AJUSTAREA SECTORULUI DE ASIGURĂRI LA STANDARDELE UNIUNII EUROPENE
Banca Națională a Moldovei (BNM) organizează cursuri de instruire pentru ajustarea sectorului de asigurări din Republica Moldova la standardele Uniunii Europene. Serviciul de presă al BNM a informat agenția INFOTAG că instruirile sunt organizate în colaborare cu Misiunea Înalților Consilieri ai Uniunii Europene.
Primul training este dedicat evaluării cerințelor cantitative în conformitate cu normele europene. Normele Solvabilitate II stabilesc cerințele aplicabile societăților de asigurare și reasigurare din UE, pentru a garanta o protecție adecvată a asiguraților și beneficiarilor.
Anca Dragu, Guvernatoarea Băncii Naționale, a subliniat importanța aplicării integrale a directivelor UE în contextul integrării europene a Republicii Moldova.
„Pentru sectorul asigurărilor, aceasta înseamnă nu doar ajustarea la standardele europene, ci și consolidarea sustenabilității și stabilității financiare într-un mediu de afaceri sănătos. Acest sector trebuie să fie funcțional, iar participanții la această piață trebuie să fie protejați”, a subliniat Dragu la deschiderea evenimentului.
Vicepreședintele BNM, Constantin Șchendra, a declarat că este necesar ca societățile de asigurări să îndeplinească cerințele Directivei Solvabilitate II, pentru a se conforma schimbărilor inevitabile în cadrul de reglementare, odată cu procesul de integrare europeană.
Consilierul UE pentru servicii financiare, Nicolae Grigore, a subliniat faptul că aplicarea strictă a cerințelor Solvabilitate II va contribui la „protecția consumatorilor și stabilitatea financiară a societăților de asigurare, procesul de integrare în piața unică europeană și deschiderea de noi oportunități de cooperare și dezvoltare”.
BNM supraveghează și reglementează sectorul asigurărilor din iulie 2023. Evenimentul face parte dintr-un set de măsuri și activități întreprinse de BNM și partenerii UE pentru a contribui la consolidarea sectorului de asigurări. Acțiunea evidențiază importanța aplicării acelorași principii prudențiale tuturor societăților de asigurare pentru a asigura o capitalizare adecvată în raport cu riscurile la care acestea sunt expuse, chiar și în cel mai dificil mediu economic. În același timp, se discută necesitatea de a implementa standarde mai stricte de guvernanță corporativă, precum și cerințe mai sofisticate de transparență și raportare.
Peste 50 de participanți din sectorul BNM și al asigurărilor iau parte la instruire. Participanții vor fi instruiți timp de opt zile sub îndrumarea a doi experți din România, care vor oferi suportul necesar sectorului de asigurări din Moldova.