MINISTRUL AGRICULTURII LE CERE FERMIERILOR SĂ „NU MAI PRODUCĂ PIERDERI”
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolia, le cere agricultorilor „să nu mai producă pierderi”. Potrivit INFOTAG, ministrul a făcut această declarație miercuri seara în cadrul emisiunii „Noua Săptămână cu Anatolie Golea” de la postul TV8.
„Situația cu pierderile agricultorilor din cauza secetei se repetă an de an. Clima se schimbă, iar fermierii nu vor să țină cont de aceasta. Și suferă pierderi. În 2020 a fost o secetă severă, în 2021 a fost o recoltă normală, după care toți cei trei ani - secetă. Este clar că trebuie să se schimbe ceva. Trebuie să ne așezăm la masa negocierilor și să discutăm ce să semănăm și ce să nu semănăm. Trebuie să ascultăm oamenii de știință, agronomii. Trebuie să îi ascultăm pe economiști, pe oamenii care fac calcule, care îi ajută pe toți să formeze cooperative pentru a-și vinde bunurile nu prin intermediari, ci direct. Suntem foarte aproape de porturi: Odessa, Reni, Constanța. Putem lucra direct și să păstrăm toate marjele. Trebuie să producem produse finite cu valoare adăugată mare, nu să exportăm materii prime”, a spus ministrul.
oficialul a reamintit că guvernul a aprobat cu o zi înainte un proiect de lege privind suspendarea plăților datoriilor restante pentru agricultorii afectați de secetă. Potrivit acestuia, această inovație este menită să ajute agrarienii să depășească situația dificilă.
„Nimeni nu este interesat de falimentarea agricultorilor. Nimeni nu are nevoie de tractoarele și combinele lor. Este favorabil pentru agricultori să câștige bani, Ministerul Agriculturii repetă în mod constant că trebuie să lucrăm împreună, să cooperăm pentru a opri „producerea de pierderi” în industria agricolă. Statul nu poate obliga băncile să acorde credite, nu poate obliga furnizorii de semințe și îngrășăminte să împrumute produse agricultorilor. Toate părțile sunt interesate de menținerea pieței, de cooperare și de rezolvarea problemelor. Totuși, acest lucru necesită un dialog transparent și onest”, a declarat Bolea.
Potrivit ministrului, pentru a beneficia de prevederile legii, fermierii trebuie să furnizeze informații despre datoriile lor fiecărui creditor, după care se va lua o decizie de suspendare a plății datoriilor. Acest lucru se va întâmpla în termen de două luni. Înghețarea datoriilor este prevăzută pentru șase luni, după care măsura poate fi prelungită dacă este necesar.
„Dialogul onest va contribui la menținerea încrederii între toate părțile implicate. Fiecare agricultor va trebui să publice o listă completă a datoriilor și a creditorilor, precum și să discute despre planul de afaceri, despre culturile pe care intenționează să le planteze în sezonul următor, despre ceea ce poate vinde din recolta de acum, despre profitul pe care intenționează să îl obțină și despre modul în care acesta poate fi calculat. Numai pe baza unui astfel de dialog de încredere, părțile vor putea să se înțeleagă reciproc”, a concluzionat Bolea.