ÎN CADRUL PLATFORMEI PENTRU MOLDOVA, AU FOST SEMNATE ACORDURI PRIVIND ACORDAREA REPUBLICII A PESTE 300 DE MILIOANE DE EURO ÎN ÎMPRUMUTURI LA PROCENT PREFERENȚIAL ȘI 80 DE MILIOANE DE EURO ÎN CALITATE DE GRANTURI
În cadrul Platformei pentru Moldova au fost semnate acorduri privind acordarea republicii a peste 300 milioane euro sub formă de împrumuturi preferențiale și 80 milioane euro sub formă de granturi. Serviciul de presă al Guvernului a comunicat agenției INFOTAG că în acest scop au fost semnate nouă acorduri înainte de începerea celei de-a cincea conferințe interministeriale „Platforma pentru Moldova” la Chișinău. La conferință participă delegații din 65 de țări și organizații internaționale.
Potrivit comunicatului, banii urmează să fie utilizați pentru modernizarea infrastructurii, dezvoltarea energiei verzi, gestionarea și reciclarea deșeurilor, modernizarea căilor ferate și restaurarea pădurilor.
În cadrul evenimentului, au fost semnate, în special, două acorduri cu Statele Unite. Primul prevede o finanțare suplimentară de 12 milioane de dolari la acordul de ajutor pentru consolidarea instituțiilor democratice, îmbunătățirea calității guvernării statului și a nivelului de participare a cetățenilor la procesul decizional. Al doilea document este un act adițional la Acordul de asistență pentru dezvoltare în valoare de peste 26 de milioane de dolari, care va fi utilizat pentru promovarea comerțului, îmbunătățirea climatului investițional, creșterea exporturilor și consolidarea securității energetice.
De asemenea, a fost semnat un acord cu Franța pentru acordarea a 25 de milioane de euro pentru accelerarea tranziției către energia verde: îmbunătățirea eficienței energetice și extinderea surselor de energie regenerabilă.
În același scop, 20 de milioane de euro vor fi canalizate din Germania și Norvegia în cadrul unui acord multilateral semnat.
Cu Elveția a fost semnat un memorandum de înțelegere în valoare de 8 milioane CHF (8,5 milioane EUR) pentru promovarea proiectelor publice care sprijină egalitatea de șanse între femei și bărbați și participarea activă a femeilor la procesul decizional.
De asemenea, a fost semnat un acord cu Canada privind un împrumut concesional în valoare de 120 de milioane de dolari canadieni (79 de milioane de euro) pentru sprijinirea familiilor moldovenești din categoriile vulnerabile, integrarea refugiaților ucraineni, promovarea creșterii economice durabile și a tranziției către energia verde.
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare va oferi Moldovei un grant de 4,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor. Proiectul vizează îmbunătățirea infrastructurii de colectare, transport și reciclare a deșeurilor în orașele Cahul, Cantemir, Taraclia, Comrat, Vulcănești și Ceadîr-Lunga.
Un acord de asistență financiară nerambursabilă a fost semnat cu Banca Europeană de Investiții (BEI). Acordul se referă la un grant în valoare de 12 milioane de euro, pe care UE îl va acorda pentru finanțarea unui proiect de restaurare a unui tronson feroviar de 128 de kilometri pe secțiunea Volcineț-Ungheni-Chișinău.
BEI va acorda Moldovei un împrumut concesional de 200 de milioane de euro în cadrul Programului național de extindere și reîmpădurire a pădurilor. Se preconizează plantarea și refacerea a peste 63 000 de hectare de arbori între 2024 și 2028. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru a construi 265 de kilometri de drumuri forestiere și 30 de depozite de lemn. Vor fi instalate camere video în zonele cu risc ridicat de incendii naturale și de exploatare forestieră ilegală.