MEMBRII INIȚIATIVEI „CETĂȚENI PENTRU EUROPA” AU DEMONTAT MITUL CĂ INTEGRAREA MOLDOVEI ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ ÎNSEAMNĂ ABANDONAREA CREȘTINISMULUI
Membrii inițiativei „Cetățeni pentru Europa” au demontat mitul că integrarea Moldovei în Uniunea Europeană înseamnă abandonarea creștinismului. După cum relatează INFOTAG, acesta a fost subiectul unei conferințe de presă susținute marți de membrii inițiativei civice.
Sociologul Vadim Pistrinciuc a declarat că în ultimul timp oponenții integrării Moldovei în UE răspândesc informații false pe teme religioase.
„Unul dintre cele mai răspândite falsuri în ultimul timp este afirmația că integrarea Moldovei în Uniunea Europeană va presupune respingerea creștinismului sau a ortodoxiei. Aceasta este o afirmație absurdă, deoarece Europa se bazează pe morala creștină. Legislația Uniunii Europene își are rădăcinile în morala creștină. Fondatorii UE - Konrad Adenauer și Robert Schuman au aderat la morala creștină, au pus o amprentă puternică asupra construcției Europei moderne și a legislației sale”, a subliniat Pistrinciuc.
Acesta a reamintit că „Europa este un spațiu al lumii creștine în care coexistă multe biserici creștine”.
„Aceste biserici cooperează între ele. Dacă vorbim despre țările europene, există țări laice, cum ar fi Franța, dar există și state în care creștinismul este ridicat la rangul de religie de stat, cum ar fi Grecia sau Cipru. Acest lucru nu se întâmplă în Republica Moldova, în ciuda populației predominant ortodoxe. Există multe state membre ale UE în care populația ortodoxă este majoritară. Cum ar fi România, Bulgaria, Grecia sau Cipru. Muntele Athos, cel mai important centru al ortodoxiei, este și el în Uniunea Europeană”, a reamintit sociologul.
Preotul Andrei Rusu de la Biserica Sfântul Dimitrie din Chișinău a confirmat importanța moștenirii creștine în Europa.
„Ar fi un păcat să spunem că Europa nu este creștină. Baza reală a construcției Europei este creștină. Sfinții Apostoli Pavel și Petru, când au pornit să propovăduiască Evanghelia de la Ierusalim, au călătorit mai întâi în Europa, la Roma, care era capitala Imperiului Roman. În regiunea Dunării, creștinismul a venit prin romanizare, deci identitatea noastră se bazează pe principii creștine”, a spus părintele Andrei.
Potrivit părintelui Andrei, separarea statului de biserică este benefică pentru biserică.
„Datorită acestei separări, biserica nu este obligată să predice o anumită narațiune imperială, ci poate predica valori și moravuri cu adevărat creștine. Acum avem libertatea de a călători prin Europa. Vedem cum arată bisericile din Uniunea Europeană. Suntem conștienți de faptul că Europa încearcă să fie demonizată. Dar lucrurile stau mai bine acolo cu Ortodoxia decât în fosta Uniune Sovietică, unde se spune ceea ce este necesar, nu ceea ce se crede. Europa este casa noastră, noi suntem europeni - geografic și spiritual. Avem multe de învățat de la Europa, inclusiv în ceea ce privește caritatea, compasiunea și bunătatea”, a subliniat preotul Andrei Rusu.