PREȘEDINTA MOLDOVEI, MAIA SANDU: NOUL SPRIJIN AL UE DE 1,8 MILIARDE DE EURO VA PERMITE MOLDOVEI SĂ CONSTRUIASCĂ O ECONOMIE PUTERNICĂ
Noul sprijin al UE în valoare de 1,8 miliarde de euro pentru următorii trei ani va permite Moldovei să construiască o economie puternică. Joi, în cadrul unei conferințe de presă cu Ursula von der Leyen, Președinta Maia Sandu i-a mulțumit acesteia „pentru noua asistență substanțială, care are un nume simbolic - Planul de Creștere Economică”, relatează INFOTAG.
Potrivit Președintei, acest sprijin este un simbol al încrederii Uniunii Europene în Republica Moldova.
„Acest Plan de Creștere Economică ne va ajuta să construim o economie puternică, oferind locuri de muncă bine plătite acasă, permițându-ne să ne dezvoltăm localitățile și țara”, a spus Sandu.
Președinta a menționat că „sprijinul UE prin anularea temporară a taxelor vamale pentru șapte produse agricole din Moldova a permis producătorilor din republică să devină anul trecut principalul exportator de prune pe piața Uniunii Europene.
„De fapt, peste 65% din produsele moldovenești ajung acum în Europa, ceea ce demonstrează clar unde se află interesele economice ale țării noastre. Uniunea Europeană a fost alături de noi în cele mai dificile perioade. Atunci când Moldova s-a confruntat cu criza energetică, Uniunea Europeană și statele sale membre ne-au ajutat să asigurăm căldură și lumină în casele noastre. Datorită sprijinului Uniunii Europene, sute de mii de familii din Moldova au primit compensații pentru energia termică. Pe fundalul incertitudinii regionale cauzate de războiul distructiv purtat de Rusia împotriva Ucrainei, care afectează și securitatea noastră, Uniunea Europeană a fost și rămâne alături de noi, ajutându-ne să devenim mai puternici, mai sustenabili, inclusiv prin intermediul Instrumentului European pentru Pace”, a spus Sandu.
Șefa statului a menționat că „sprijinul UE în acești ani dificili a demonstrat și continuă să demonstreze că solidaritatea este baza pe care a fost construită și funcționează UE”.
„Cetățenii moldoveni, indiferent de etnia lor, de limba pe care o vorbesc și de opiniile lor politice, vor să trăiască în siguranță, într-un stat pașnic și liber. De aceea vrem să facem parte din UE, pentru că Uniunea Europeană este în primul rând o familie a păcii și unității, în care statele membre sunt tratate cu respect”, a spus Sandu.