INSTITUTUL DE ANTREPRENORIAT DIN VARȘOVIA PUBLICĂ UN RAPORT PRIVIND RELAȚIILE POLONO-MOLDOVENEȘTI
Institutul de Antreprenoriat din Varșovia a publicat raportul „Relațiile dintre Polonia și Moldova: Tendințe în dezvoltarea dialogului și cooperării politico-militare”. Potrivit agenției INFOTAG, în document se menționează că, pe fundalul războiului din Ucraina, Moldova și Polonia consolidează cooperarea militar-politică.
„În condițiile actuale ale relațiilor bilaterale dintre Moldova și Polonia, se consolidează tot mai mult noile tendințe în dezvoltarea dialogului și cooperării politico-militare. Acest lucru se datorează unui șir de factori externi și interni, care au devenit determinanți în căutarea modalităților optime de asigurare a securității naționale a statelor în contextul situației regionale extrem de turbulente rezultate în urma războiului Rusiei cu Ucraina. În consecință, gama de direcții de interacțiune în relațiile moldo-polone se extinde, trecând de la domeniile de cooperare stabilite la activarea dialogului politico-militar, asistența poloneză în reformarea sectorului de apărare al Republicii Moldova, modernizarea forțelor armate și instruirea personalului militar”, se arată în raport.
Autorii subliniază că „Polonia este un partener de importanță strategică pentru Republica Moldova”. Potrivit autorilor, „în condițiile războiului din Ucraina, accentul pus anterior pe susținerea dezvoltării teritoriale și implementarea proiectelor de infrastructură s-a deplasat oarecum”.
„Din cauza situației regionale extrem de instabile și a acțiunilor agresive ale Rusiei, relațiile militar-politice dintre state s-au intensificat. După 2022, sectorul militar-politic al cooperării bilaterale presupune reformarea sectorului de apărare al Republicii Moldova, modernizarea forțelor armate, consolidarea capacităților și instruirea militarilor moldoveni”, au menționat analiștii.
Fondul polonez de solidaritate în Moldova contribuie la instruirea forțelor speciale pentru a răspunde la crize și la mobilitatea soldaților în situații de risc ridicat.
„Polonia susține legături mai strânse între agențiile de aplicare a legii și societate pentru a spori securitatea și încrederea, o mai bună coordonare regională a forțelor de poliție pentru a optimiza alocarea resurselor și a crește eficiența; un răspuns îmbunătățit în caz de urgență prin desfășurarea rapidă a unei linii telefonice de urgență; punerea în aplicare a unor proceduri stricte de control la frontieră pentru a preveni activitățile ilegale; și modernizarea punctelor de control la frontieră”, subliniază raportul.
Documentul mai spune că „Polonia este ferm convinsă că, pentru a-și asigura propria securitate, Moldova trebuie să caute noi parteneri și să investească în apărare, în ciuda faptului că este un stat neutru”.