MAI MULT DE JUMĂTATE DINTRE CETĂȚENI SUSȚIN INTEGRAREA MOLDOVEI ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ ȘI SUNT GATA SĂ VOTEZE ÎN FAVOAREA MODIFICĂRII CONSTITUȚIEI ÎN CADRUL REFERENDUMULUI - SONDAJ
Mai mult de jumătate din cetățeni susțin integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană și sunt gata să voteze pentru modificarea Constituției în cadrul referendumului din 20 octombrie. După cum informează INFOTAG, acest lucru este demonstrat de datele unui sondaj social realizat de CBS-AXA la solicitarea comunității WatchDog.MD.
Potrivit sondajului, 55,1% din respondenți sunt gata să voteze pentru modificarea Constituției în cadrul referendumului din 20 octombrie, 34,5% - împotrivă. Restul sunt indeciși.
Expertul Valeriu Pașa a menționat că acești indicatori au rămas stabili în ultimele luni.
Potrivit sondajului, 54,2% dintre respondenți consideră că este o idee bună organizarea referendumului constituțional simultan cu alegerile prezidențiale, în timp ce 35,2% consideră că este o decizie greșită.
La întrebarea dacă sunteți familiarizat cu întrebarea referendumului: 55,1% au răspuns „da”, în timp ce 44,7% au spus „nu” (în septembrie, raportul a fost de 29,9% și, respectiv, 68,2%).
Expertul Valeriu Pașca consideră acest rezultat „încurajator”.
„De asemenea, nu este suficient, dar numărul celor informați despre referendum aproape s-a dublat, acest lucru nu poate fi ignorat...”, a spus Pașa.
Tot potrivit sondajului, 69,4 la sută dintre respondenți cred că rezultatul referendumului este important pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
Doar 40 la sută dintre participanți cred că referendumul este o „schemă” pentru a asigura realegerea Maiei Sandu, în timp ce 51,1 la sută nu sunt de acord cu această afirmație.
Potrivit rezultatelor sondajului, 63,5% dintre respondenți susțin integrarea Republicii Moldova în UE, în timp ce 32,5% nu (restul fiind indeciși).
Dacă ar trebui să aleagă între Uniunea Europeană și Uniunea Eurasiatică, 54,8% au votat pentru UE, iar 25,9% - pentru EAEU.
De asemenea, 59,3% dintre respondenți consideră că Moldova nu va deveni o țară prosperă fără asistență externă, în timp ce 36,8% au o părere contrară.
Potrivit sondajului, 58,3% dintre respondenți consideră că străinii nu ar trebui să aibă dreptul de a cumpăra terenuri agricole moldovenești, în timp ce 34,9% sunt de părere că ar trebui. În același timp, 54,8% cred că cetățenii moldoveni ar trebui să aibă dreptul de a cumpăra terenuri și alte bunuri imobiliare în UE, în timp ce 34,4% cred că nu ar trebui.
Sondajul a fost realizat telefonic între 11 și 16 octombrie, cu participarea a 1 034 de persoane. Marja de eroare este de 3,05%.