COMPANIA MOLDOVAGAZ CONTINUĂ SĂ ACHIZIȚIONEZE GAZE PENTRU SEZONUL RECE - PREȘEDINTELE INTERIMAR AL CONSILIULUI DE ADMINISTRAȚIE
Compania „Moldovagaz” continuă achizițiile de gaze pentru perioada rece a anului. După cum relatează „INFOTAG”, Vadim Ceban, președintele interimar al Consiliului de administrație al companiei, a scris pe canalul său de telegram.
„Pentru a evita speculațiile, vă informez că la 16 aprilie 2024, Consiliul de Administrație al SA „Moldovagaz” a aprobat documentele standard privind achiziționarea gazelor naturale pentru următorul sezon de încălzire pe platforma „BRM EST”. În total, începând cu vara anului 2024, (....), pe platforma „BRM EST” au fost organizate 60 de runde de achiziții de gaze naturale, dintre care 18 s-au finalizat cu semnarea contractelor de furnizare, iar 42 dintre acestea au fost anulate din cauza prețului care a depășit limita declarată de „Moldovagaz” SA”, a spus Ceban.
Potrivit lui Ceban, la sesiunile de cumpărare organizate, compania a achiziționat un volum de gaze naturale suficient pentru consumul din perioada octombrie-decembrie 2024, precum și volume pentru asigurarea consumului în perioadele de vârf pentru întreg sezonul de încălzire.
„Compania are dreptul de a achiziționa gaze naturale, ceea ce face și în prezent, achiziționând volumul necesar pentru asigurarea aprovizionării cu gaze pentru perioada ianuarie-aprilie 2025”, a subliniat șeful interimar al companiei.
El a făcut aceste precizări după ce, cu o zi înainte, membrul Consiliului de Supraveghere al „Moldovagaz”, Sergiu Tofilat, a declarat că „Moldovagaz” are nevoie să achiziționeze gaze pentru sezonul de iarnă (ianuarie-aprilie), însă procesul este blocat deoarece nu a fost aprobată noua componență a Consiliului de Administrație. Acest lucru se datorează faptului că reprezentanții Gazprom în Consiliul de Supraveghere nu au fost de acord cu candidații propuși de Ministerul Energiei din Moldova pentru componența Consiliului de Administrație al companiei. În special, ministerul l-a propus pe Vadim Ceban ca vicepreședinte al Consiliului, în timp ce Dorin Junghietu a fost propus ca președinte.
Moldovagaz a rămas fără conducere, deoarece de trei săptămâni partea rusă „blochează numirea” noii conduceri a companiei. Din cei nouă membri ai consiliului de administrație, a rămas doar un administrator temporar, care nu are puteri, dar figurează în registrele publice cu drept de semnătură. Conform statutului, deciziile sunt aprobate de o majoritate de șapte membri”, a explicat Tofilat.
Potrivit lui tofilat, Consiliul de supraveghere s-a reunit pe 25 septembrie pentru a alege o nouă administrație, inclusiv președintele.
„Am trimis buletinele de vot, dar nu știm cum a votat partea rusă. La 30 septembrie le-am solicitat procesul-verbal al ședinței, pe care trebuiau să ni-l furnizeze în termen de cinci zile. Până acum nu am primit niciun răspuns”. Astfel, reprezentanții Gazprom au încălcat deja regulamentul Consiliului de Observatori”, a declarat Sergiu Tofilat.
El a menționat că Moldovagaz ar trebui să cumpere gaze pentru sezonul de iarnă (ianuarie-aprilie), dar procesul este blocat pentru că nu există cine să ia decizii.
„Pentru a nu rămâne fără gaze, trebuie să numim un management extern în Moldovagaz. Am trimis proiectul de lege respectiv la Parlament, acesta trebuie înregistrat și inclus pe ordinea de zi a următoarei sesiuni parlamentare. Șantajul a luat sfârșit, suntem pregătiți pentru orice șmecherie din partea Gazprom”, a conchis Tofilat.