1. Portal de divertisment
  2. Știri
  3. Politică
  4. ÎN MOLDOVA SE ORGANIZEAZĂ ALEGERI PREZIDENȚIALE ȘI REFERENDUMUL CONSTITUȚIONAL PRIVIND INTEGRAREA EUROPEANĂ
22:30 - 20.10.2024
1
0 /5 Stars by
0
0

ÎN MOLDOVA SE ORGANIZEAZĂ ALEGERI PREZIDENȚIALE ȘI REFERENDUMUL CONSTITUȚIONAL PRIVIND INTEGRAREA EUROPEANĂ

ÎN MOLDOVA SE ORGANIZEAZĂ ALEGERI PREZIDENȚIALE ȘI REFERENDUMUL CONSTITUȚIONAL PRIVIND INTEGRAREA EUROPEANĂ

Republica Moldova organizează duminică alegeri prezidențiale și un referendum constituțional privind integrarea europeană. Potrivit agenției INFOTAG, secțiile de votare din întreaga țară s-au deschis la ora 7.00. Acestea vor fi deschise până la ora 21.00.

Potrivit deciziei Comisiei Electorale Centrale (CEC), pe teritoriul Republicii Moldova au fost deschise 1 957 de secții de votare, inclusiv 30 de secții de votare pentru cetățenii moldoveni care locuiesc pe malul stâng al Nistrului. Toate acestea sunt amplasate pe malul drept al râului. Autoritățile transnistrene au promis că nu vor obstrucționa locuitorii din regiune care doresc să participe la alegeri și referendum.

Cele mai multe secții de votare sunt deschise în Chișinău - 306. Pentru cetățenii moldoveni din străinătate, în 37 de țări au fost deschise 231 de secții de votare - cu 81 mai multe decât la alegerile din 2021. 60 de secții de votare vor fi deschise în Italia. În Germania - 26 de secții de votare, în Franța - 18, în Marea Britanie și SUA - câte 17, în România - 16. Pentru cetățenii moldoveni vor fi deschise câte o secție de votare în China, Cipru, Emiratele Arabe Unite, Estonia, Azerbaidjan, Japonia, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, Qatar și Ungaria.

În Rusia, numărul secțiilor de votare a fost redus de la 17 la două. Acestea vor fi deschise la Ambasada Republicii Moldova la Moscova. CEC a propus deschiderea a cinci secții de votare în Rusia, dar autoritățile de aplicare a legii au insistat pentru două. Acestea au explicat această decizie prin probleme de securitate în această țară, care poartă război împotriva Ucrainei.

La 1 septembrie, în Registrul de stat al alegătorilor figurau 3 300 805 persoane. Dintre acestea, 2 760 930 de cetățeni cu drept de vot aparțin unităților administrativ-teritoriale de nivelul II (municipii, orașe și districte). Restul sunt persoane care sunt cetățeni ai Republicii Moldova, dar nu au un loc de reședință sau de ședere înregistrat, inclusiv cei care au emigrat (272.925 de persoane) și cetățenii moldoveni care locuiesc în regiunea transnistreană (266.950 de persoane). De regulă, aproximativ 1,5 milioane de alegători participă în mod regulat la alegeri.

Pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional au fost tipărite câte 2 729 996 buletine de vot. În conformitate cu o decizie a CEC, pentru prima dată, unele buletine de vot au fost tipărite în limbile minorităților naționale. Din cele 2 729 996 buletine de vot, 2 092 641 sunt în limba română, 631 979 în rusă, 115 000 în ucraineană, 3 400 în găgăuză, 870 în romă și 991 în bulgară.
Pentru secțiile de votare unde vor putea vota cetățenii moldoveni care locuiesc în stânga Nistrului au fost tipărite 90.000 de buletine de vot, câte 45.000 în limbile română și rusă.

În cadrul actualelor alegeri, pentru prima dată, în șase țări - SUA, Canada, Suedia, Finlanda, Norvegia și Islanda - a fost implementat un proiect pilot de vot prin corespondență al cetățenilor moldoveni. În acest scop, a fost necesar să se înregistreze în prealabil, să primească un plic cu buletine de vot și, după votare, să îl trimită la adresa comisiilor electorale. Votul prin corespondență s-a încheiat pe 17 octombrie. 1 344 de cetățeni moldoveni și-au exercitat dreptul de a vota prin corespondență, reprezentând mai puțin de 0,1% din alegători.

Alegerile au fost observate de Misiunea OSCE (ODIHR), Misiunea ENEMO și un număr de alte organizații internaționale. CEC a acreditat aproximativ 1 500 de observatori naționali și internaționali pentru observarea alegerilor.

Alegerile actuale au loc în contextul unei interferențe fără precedent din partea Rusiei, inclusiv prin intermediul oligarhului fugar Ilan Șor, care se ascunde la Moscova. Moscova urmărește o schimbare de putere și de curs politic în Moldova, inclusiv prin perturbarea referendumului. Organele de aplicare a legii au efectuat peste 200 de percheziții la sediile partidelor legate de Șor, confiscând sume mari de bani destinate mituirii alegătorilor. Mai multe persoane au fost arestate pentru 30 de zile în cadrul investigațiilor penale privind finanțarea ilegală a partidului, spălarea de bani și cumpărarea de voturi.


Publicat de:Рустам
Для возможности комментировать пройдите .

Știri rubrici

18+ Portal de divertisment dosug.md - cel mai bun site cu actualizări zilnice. Totul este cel mai proaspăt: recreere și divertisment pe hartă, pe știri și publicații facturi , filme , anunțuri ...), dating, forum, totul pentru nunti, poze, glume, avem umor online zilnic! Actualizarea permanentă a locurilor de recreere și divertisment știri curente, anunțuri, posturi vacante noi. Efectuați o căutare pe hartă locurile de activitate. Îți place să călătorești? cele mai proaspete excursii. Cu noi Există glume pe videoclipul pe care îl puteți viziona online. Noi facem selecții în cazul în care stelele populare de la Hollywood în fotografie sunt relaxante și distracție, scandaluri de stele, celebrități într-un bikini.
Disclaimer: Toate drepturile de publicitate audio, video, grafice și materialele de text aparțin proprietarilor lor.
© 2011–2024
Top
Așteptați redirecționarea
Așteptați redirecționarea
Mesajul
Продолжая использовать наш сайт, вы даете согласие на обработку файлов cookie, которые обеспечивают правильную работу сайта. Благодаря им мы улучшаем сайт, обслуживание и товары.
Подтверждаю Подробнее