1.562.238 DE ALEGĂTORI AU PARTICIPAT DUMINICĂ LA ALEGERILE PREZIDENȚIALE DIN MOLDOVA, CEEA CE REPREZINTĂ 51,67% - PREȘEDINTELE CEC
La alegerile prezidențiale din Republica Moldova au participat duminică 1 562 238 de alegători, ceea ce constituie 51,67% din numărul de alegători incluși în listele de vot. După cum relatează INFOTAG, acest lucru a fost anunțat luni, în cadrul unui briefing, de către președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angela Caraman.
„În al doilea tur de scrutin, la care vor participa primii doi candidați care au obținut cele mai multe voturi în primul tur. Aceștia sunt candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, care a obținut 42,31% din voturi, și candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Alexandru Stoianoglo, care a obținut 26,09% din voturi, conform datelor după procesarea a 99,32% din procese verbale. Al doilea tur de scrutin va avea loc la două săptămâni după primul tur de scrutin”, a spus Caraman.
Potrivit acesteia, cea mai mare prezență la vot din țară pe raioane a fost înregistrată în districtul Dondușeni, unde au votat 50,96% dintre alegători.
„Cea mai scăzută prezență la vot pe raioane a fost înregistrată în raionul Basarabeasca, unde prezența a fost de 39,03 la sută. În Chișinău, au votat 361 786 de persoane, sau 54,13 la sută din alegătorii incluși în listele electorale. La secțiile de votare deschise pentru locuitorii din stânga Nistrului au votat 16.131 de alegători. La secțiile de votare deschise în străinătate au votat puțin peste 240.000 de alegători”, a declarat președinta CEC.
Potrivit datelor Comisiei, 54,55% dintre alegătorii care s-au prezentat ieri la secțiile de votare în ziua alegerilor au fost femei, iar 45,45% au fost bărbați.
Conform datelor preliminare, 50,4 la sută dintre alegători au votat pentru opțiunea „DA”, în timp ce 49,6 la sută au votat pentru opțiunea „NU” la întrebarea referendumului. Diferența este de aproximativ 11.000 de voturi, voturile altor aproximativ 15.000 de alegători nefiind încă numărate.
Potrivit poliției, în ziua alegerilor au fost raportate 146 de cazuri de încălcări electorale, inclusiv fotografierea buletinelor de vot, anularea buletinelor de vot și scoaterea lor din secțiile de votare, campanie interzisă, afișe electorale neautorizate, transportul organizat al alegătorilor, suspiciuni rezonabile de cumpărare de voturi, încălcarea dreptului de vot și obstrucționarea activității organismului electoral.