APĂRĂTOR RUS AL DREPTURILOR OMULUI: SERVICIILE SPECIALE RUSEȘTI SUNT PE DEPLIN OPERAȚIONALE PESTE HOTARE ȘI, DESIGUR, ÎN UCRAINA ȘI MOLDOVA
Activistul rus pentru drepturile omului, fondator al proiectului „Gulag - nu!” Vladimir Osechkin consideră că „astăzi serviciile speciale rusești (și în primul rând FSB) sunt pe deplin active peste hotare și, desigur, în Ucraina și Moldova”. După cum relatează INFOTAG, activistul rus a declarat în cadrul emisiunii pe canalul youtube „I gryanul grom” că aceste țări „prezintă un interes operațional foarte serios pentru Rusia și ei investesc la greu acolo.
„Știu sigur că nu oameni pro;ti lucrează acolo, ci adesea genii, însă genii răi. Și nu au restricții și limite (la acțiuni - „I.”)”, a subliniat Osechkin.
Activistul a reamintit că „Rusia are cel mai mare serviciu de informații din lume, care lucrează în primul rând împotriva propriei populații”.
„Și prin aceeași metodologie operează și în străinătate. Este vorba, în primul rând, de războaie hibride, scheme de corupție și fluxuri de bani. Toată lumea își amintește de scandalul cu Landromat (spălarea miliardelor retrase din Federația Rusă prin instanțele moldovenești - „I.”). Aceasta este corupția granturilor, banii negri și criptomonedele. Aceasta este utilizarea cetățenilor cu pașapoarte moldovenești în schemele de corupție ale FSB. Să ne amintim acum doi ani cu mărturia fostului ofițer FSB Pavel Belomestny, care a spus că mai mulți cetățeni moldoveni au participat la traficul de droguri din sudul Spaniei în Rusia. Și era controlat de FSB”, a spus apărătorul drepturilor omului.
Referindu-se la referendumul din Moldova, Osechkin a spus că „nu înțelege de ce aproape jumătate din cetățenii țării s-au pronunțat împotriva integrării în Uniunea Europeană”.
„Atunci când aproape jumătate (din cetățeni - „I.”) s-au pronunțat pentru a nu continua integrarea și a nu adera la CE, mi-e greu să înțeleg. Mai ales în contextul a ceea ce se întâmplă acum în Ucraina (agresiunea Rusiei - „I.”). Refuz să înțeleg de ce acest lucru a devenit posibil. O țară luptă pentru a-și apăra independența și dreptul de a deveni parte a UE, iar cealaltă...”, a fost perplex Osechkin.
Activistul a sugerat că „un astfel de vot este determinat de teama că pașii ulteriori în această direcție (aderarea Moldovei la UE - «I.») pot duce la escaladare”.
„Și pe acel teritoriu (în Moldova - „I.”) va începe invazia Rusiei. Și aceasta este frica de război”, a menționat apărătorul drepturilor omului.
Osechkin consideră că într-o astfel de situație „Maia Sandu și echipa sa fac un lucru foarte important pentru Moldova și viitorul ei, pentru democrația din această țară”.
El a subliniat că referendumul și alegerile prezidențiale „sunt, în primul rând, democrație și trebuie respectată alegerea alegătorilor, chiar dacă alegerea nu este complet clară”.