LIDERUL TRANSNISTREAN CONSIDERĂ CĂ DACĂ VA AVEA LOC UN RĂZBOI ÎN REGIUNE, ESTE O CALE DIRECTĂ PENTRU NATO DE A SE CIOCNI CU RUSIA
Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski consideră că „dacă în regiune are loc un război, aceasta este o cale directă pentru NATO de a se ciocni cu Rusia”. După cum relatează INFOTAG, liderul de la Tiraspol a declarat într-un interviu acordat publicației britanice The Telegraph.
„Dacă, Doamne ferește, va avea loc un război, în Transnistria, atunci aceasta este o cale directă de coliziune între NATO și Rusia și poate o cale directă spre un război nuclear, care nu ar trebui permis”, a declarat Krasnoselski.
În același timp, Krasnoselski a spus că exclude opțiunea războiului deoarece „Federația Rusă are un mandat de a desfășura o misiune de menținere a păcii în regiune și îndeplinește o funcție specială - este o operațiune de menținere a păcii”.
„În conformitate cu acest mandat, Federația Rusă poate apăra oamenii care trăiesc în Transnistria. Dacă nu există o agresiune împotriva Transnistriei - nu vor exista contra-acțiuni. Și acest lucru este adevărat. Prin urmare, Federația Rusă nu amenință pe nimeni aici. Iar faptul că există depozite de armament (armament rusesc în depozitele din Colbasna - „I”), da, este o problemă. Dar avem o poziție consolidată cu Federația Rusă - suntem în favoarea reducerii acestor depozite”, a declarat Krasnoselski.
Abordând subiectul relațiilor cu Chișinăul, oficialul transnistrian a menționat că „nu există negocieri la cel mai înalt nivel”.
„Sunt sigur că liderii Moldovei nu doresc război cu Transnistria. Întotdeauna ar trebui să existe un proces de negociere înainte. Unul ar trebui să fie capabil să negocieze. Războiul este de fapt ușor de început, dar dificil de încheiat. Procesul de negociere pașnică este o mare muncă, așa că, desigur, trebuie să fiți atenți în judecăți, pentru a nu fi acuzați de vreo provocare sau de crearea de tensiuni. Spun că vom vorbi fără ambiguitate doar despre pace și, indiferent cât de dificil este, vom continua procesul de negociere. Suntem pregătiți să construim relații de bună vecinătate cu Moldova. Trebuie să păstrăm pacea, economia trebuie să funcționeze, oamenii trebuie să circule liber între cele două maluri ale Nistrului. Și suntem pregătiți pentru acest lucru. Trebuie să discutăm despre asta și să mergem în această direcție”, a sugerat Krasnoselski.