PROCURORUL GENERAL ION MUNTEANU: MOLDOVA SE CONFRUNTĂ CU O PROVOCARE FĂRĂ PRECEDENT
Procurorul General Ion Munteanu consideră că „Republica Moldova se confruntă cu o provocare fără precedent, atunci când „vulturul criminal” utilizează toate instrumentele războiului hibrid pentru a submina statul de drept în țară”. El a declarat acest lucru luni, în cadrul unei conferințe de presă, transmite INFOTAG.
Munteanu a ridicat problema tărăgănării cazurilor de profil, menționând că aceasta nu este vina procurorilor.
El a citat câteva exemple: cazul guvernatorului găgăuz: (acuzații de primire de bani de la un grup criminal) ancheta a durat din ianuarie 2022 până în aprilie 2024 și a fost transferată în instanță. Au avut loc 23 de ședințe de judecată, iar examinarea „este încă amânată”. Cazul deputatului independent Alexander Nesterovsky (corupție pasivă în special mare, finanțarea ilegală a partidelor), ancheta a durat din iunie până în decembrie 2023, cazul a fost transferat în instanță, au avut loc 12 ședințe.
„Trebuie să recunoaștem că, în ciuda eforturilor depuse, rezultatul anchetei poate fi evaluat doar în momentul aprobării deciziei finale (a instanței)... Responsabilitatea pentru finalizarea tuturor acestor cauze penale revine judecătorilor...”, a spus Munteanu.
El s-a adresat procurorilor, anchetatorilor, ofițerilor de urmărire penală.
„Ne confruntăm cu o provocare fără precedent. Actele criminale sunt comise de grupuri infracționale organizate, care sunt coordonate și finanțate din străinătate. Aceste grupări folosesc toate instrumentele războiului hibrid... Miza de acum nu este doar reputația noastră profesională, ci și viitorul nostru, existența unui stat de drept (în Republica Moldova). Sunt sigur că vom face față dificultăților, dar avem nevoie de un dialog mai onest și mai deschis cu privire la modificările legislației procesual penale. Este incorect să cerem curaj, muncă responsabilă din partea celor care sunt supuși unor reforme nesfârșite, deseori spontane, implementate de experți care nu consideră necesar să consulte profesioniștii din domeniu”, a spus el.
Munteanu a subliniat că este nevoie de cel puțin „o minimă stabilitate” în legislație.
„Am fost etichetați drept „corupți” pe fondul unei reforme structurale de lungă durată, implementată în grabă, fără o evaluare adecvată a riscurilor și consecințelor pentru organele de drept. În spatele fiecărui caz există sute de documente și zeci de proceduri. Și vorbim de mii de cazuri. Procurorii nu scriu legea, ei o aplică,” – a conclus el.