1. Portal de divertisment
  2. Știri
  3. Politică
  4. BANCA MONDIALĂ CONSTATĂ O CREŞTERE STABILĂ ÎN SECTORUL BANCAR DIN MOLDOVA, SUBLINIIND SCĂDEREA PROFITURILOR BANCARE
21:30 - 29.10.2024
1
0 /5 Stars by
0
0

BANCA MONDIALĂ CONSTATĂ O CREŞTERE STABILĂ ÎN SECTORUL BANCAR DIN MOLDOVA, SUBLINIIND SCĂDEREA PROFITURILOR BANCARE

BANCA MONDIALĂ CONSTATĂ O CREŞTERE STABILĂ ÎN SECTORUL BANCAR DIN MOLDOVA, SUBLINIIND SCĂDEREA PROFITURILOR BANCARE

Banca Mondială (BM) constată o creştere stabilă a sectorului bancar din Republica Moldova, indicând o creştere a activelor şi depozitelor băncilor comerciale. Potrivit agenţiei INFOTAG, în documentul prezentat de bancă privind perspectivele de creştere a economiei moldoveneşti, experţii BM atrag atenţia asupra faptului că profiturile băncilor au scăzut în septembrie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut din cauza reducerii veniturilor din dobânzi.

"Reducerea veniturilor din dobânzi se datorează în mare parte randamentelor mai mici la investiţiile în titluri de creanţă, veniturilor mai mici din rezervele obligatorii. Ca urmare, rentabilitatea activelor (ROA) şi rentabilitatea capitalului propriu (ROE) ale băncilor pentru primele opt luni din 2024 au scăzut uşor faţă de anul precedent, la 2,4% şi, respectiv, 14,8%", se arată în raport.

Împrumuturile către sectorul real au crescut cu aproximativ 15 % (de la an la an) în primele opt luni ale acestui an. Acest lucru s-a datorat în principal unei creşteri a creditelor pentru locuinţe şi de consum. Nivelul creditelor problematice şi-a continuat tendinţa descendentă, ajungând la 4,5 la sută.

Datorită creşterii veniturilor, deficitul bugetar al Moldovei a scăzut la 3% din PIB. Veniturile au crescut cu 11,9% datorită creşterii contribuţiilor de asigurări sociale, a taxei pe valoarea adăugată (TVA), a accizelor la import şi a impozitului pe venitul persoanelor fizice. Cu toate acestea, încasările din impozitul pe profit au scăzut cu aproape 9 %, în principal din cauza taxelor recent introduse pentru întreprinderile mici şi mijlocii.

Cheltuielile totale au crescut cu doar 6 % în cursul perioadei, reflectând o reducere a măsurilor de sprijin. Cheltuielile cu salariile au crescut cu 15,3%, în timp ce cheltuielile sociale au crescut cu 2,7%.

Ratele scăzute ale dobânzii au contribuit la o reducere a plăţilor de dobânzi cu aproape 15%.

Cheltuielile cu activele nefinanciare au scăzut cu 8,2 %, în timp ce cheltuielile de capital au scăzut cu 25 %.

Experţii BM consideră că "o astfel de subutilizare a cheltuielilor de capital subliniază necesitatea urgentă de a îmbunătăţi previziunile bugetare, în special la nivel local".

Ca urmare, deficitul bugetar s-a redus la aproximativ 3% din PIB în perioada ianuarie-august, de la 5,2% în 2023. Acesta a fost finanţat în principal prin împrumuturi externe de la parteneri multilaterali şi bilaterali în condiţii favorabile, precum şi prin împrumuturi interne.

"Autorităţile moldoveneşti au consolidat cu succes rezervele valutare, care reprezintă aproximativ 3,3% din PIB proiectat pentru 2024", notează Banca Mondială.

Referinţă INFOTAG: BM prognozează că economia Moldovei va creşte cu 2,8% în 2024 şi cu 3,9% în 2025. - 3,9%.


Publicat de:Алексей
Для возможности комментировать пройдите .

Știri rubrici

18+ Portal de divertisment dosug.md - cel mai bun site cu actualizări zilnice. Totul este cel mai proaspăt: recreere și divertisment pe hartă, pe știri și publicații facturi , filme , anunțuri ...), dating, forum, totul pentru nunti, poze, glume, avem umor online zilnic! Actualizarea permanentă a locurilor de recreere și divertisment știri curente, anunțuri, posturi vacante noi. Efectuați o căutare pe hartă locurile de activitate. Îți place să călătorești? cele mai proaspete excursii. Cu noi Există glume pe videoclipul pe care îl puteți viziona online. Noi facem selecții în cazul în care stelele populare de la Hollywood în fotografie sunt relaxante și distracție, scandaluri de stele, celebrități într-un bikini.
Disclaimer: Toate drepturile de publicitate audio, video, grafice și materialele de text aparțin proprietarilor lor.
© 2011–2024
Top
Așteptați redirecționarea
Așteptați redirecționarea
Mesajul
Продолжая использовать наш сайт, вы даете согласие на обработку файлов cookie, которые обеспечивают правильную работу сайта. Благодаря им мы улучшаем сайт, обслуживание и товары.
Подтверждаю Подробнее