MOLDOVA VA DEPINDE DE ASISTENȚA FINANCIARĂ INTERNAȚIONALĂ PENTRU A-ȘI SATISFACE NECESITĂȚILE
În pofida rezervelor valutare suficiente, Moldova va depinde de asistența financiară internațională pentru a-și satisface necesitățile, susțin economiștii Băncii Mondiale (BM). Potrivit noului raport al băncii privind perspectivele economice ale Moldovei, deficitul bugetar va rămâne înalt, relatează INFOTAG.
În acest an, economiștii BM prognozează această cifră la 4,1% din PIB, pe care o atribuie „presiunii asupra costurilor salariale și achiziționării de bunuri și servicii”.
„Veniturile, ca pondere în PIB, vor scădea pe măsură ce granturile externe se vor normaliza după o creștere temporară cauzată de crizele recente. Cu toate acestea, creșterea puternică a salariilor va menține încasările din impozitul pe venitul persoanelor fizice la niveluri satisfăcătoare, iar taxele vamale vor rămâne ridicate pe măsură ce importurile se vor accelera”, se arată într-un document citat de agenție.
Banca prognozează că deficitul fiscal se va reduce la aproximativ 3% din PIB până în 2026 pe termen mediu, pe măsură ce măsurile de sprijin fiscal vor fi eliminate treptat.
Banca consideră că cheltuielile sociale vor rămâne cea mai mare categorie de cheltuieli, dar vor fi direcționate, reflectând eforturile de îmbunătățire a eficienței Fondului de reducere a vulnerabilității energetice și a altor programe sociale.
„Consolidarea fiscală va fi susținută de măsuri de îmbunătățire a mobilizării veniturilor interne, inclusiv ajustări ale accizelor, introducerea TVA pentru vehicule și îmbunătățiri ale administrării fiscale. Datoria publică va rămâne sustenabilă. În conformitate cu cea mai recentă analiză comună a sustenabilității datoriei pentru 2023, efectuată de Fondul Monetar Internațional și BM, Moldova este evaluată ca o țară cu un risc scăzut de criză externă și un risc moderat de criză generală a datoriei publice”, prognozează banca.