MINISTERUL DE EXTERNE AL FEDERAȚIEI RUSE „NU VEDE NECESITATEA MAJORĂRII NUMĂRULUI DE MILITARI RUȘI ÎN TRANSNISTRIA”
Ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a declarat că „acordurile din 1992 privind principiile reglementării pașnice prevăd posibilitatea majorării numărului militarilor ruși în stânga Nistrului, dar nu este nevoie de aceasta”.
După cum relatează INFOTAG, Lavrov a făcut această declarație în cadrul unui interviu acordat agenției Rossiya Segodnya, răspunzând la întrebarea cum va influența rezultatul alegerilor din Moldova evoluția situației din Transnistria.
„Situația din jurul Transnistriei este într-adevăr complicată. Printre altele, ea este influențată și de procesele politice interne din Moldova. Sper că autoritățile moldovenești vor avea suficient bun simț pentru a evita pașii necugetați care ar putea duce la o escaladare a tensiunii”, a declarat Lavrov.
Potrivit lui Lavrov, „este important să fim prudenți acum și pentru că „Reuniunea permanentă a partidelor politice”, înființată în 2002. „Reuniunea permanentă pe probleme politice în cadrul procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană„ cunoscută sub numele de formatul „5+2”, trece printr-o perioadă dificilă”.
„Lucrările sale sunt în prezent „înghețate”. Iar acest lucru nu se datorează doar blocării de către Ucraina. Pauza în activitatea mecanismului de negociere durează din octombrie 2019. Principalul motiv este pozițiile diametral opuse ale Chișinăului și Tiraspolului practic cu privire la toate aspectele-cheie ale reglementării”, a spus Lavrov.
Lavrov a menționat că „în acest context, există argumente potrivit cărora contextul regional necesită crearea unor noi platforme de dialog pe problema transnistreană, iar valoarea formatului 5+2 este pusă la îndoială”.
Ministrul rus de Externe a subliniat că Moscova nu este de acord cu o astfel de abordare a problemei și consideră că „este necesară asistența externă pentru dialogul direct dintre Chișinău și Tiraspol”.