PARLAMENTUL VA ADOPTA LEGEA PRIVIND REABILITAREA FINANCIARĂ A BĂNCILOR COMERCIALE, CONFORM STANDARDELOR UE
Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe a aprobat joi un proiect de lege care vizează reabilitarea financiară a băncilor. Serviciul de presă al Parlamentului a declarat pentru INFOTAG că noua lege este menită să armonizeze legislația Republicii Moldova cu standardele Uniunii Europene.
Proiectul noii legi are drept scop consolidarea stabilității sistemului financiar al Republicii Moldova. Acesta a fost elaborat de Banca Națională a Moldovei cu participarea experților Băncii Mondiale, după ce a trecut prin consultări cu specialiștii Fondului Monetar Internațional.
Autorii proiectului de lege consideră că acest document va spori semnificativ posibilitățile băncilor comerciale de a acționa în cazul în care o instituție financiară începe să întâmpine dificultăți.
Prevederile legii se referă, în special, la instrumentul de asistență financiară, astfel încât băncile comerciale să aibă potențialul de a rambursa pierderile și capitalizarea suplimentară.
„Legea precizează condițiile de finanțare în cadrul aplicării instrumentelor de rezoluție - pe seama Fondului de rezoluție și a Fondului de acoperire a depozitelor bancare. Autorii legii propun completarea documentelor normative deja existente în sistemul bancar moldovenesc privind reabilitarea băncilor și rezoluția băncilor cu noțiuni distincte: datorii care pot fi supuse recapitalizării interne și datorii eligibile”, se arată în comunicatul citat.
Proiectul de lege acordă competențe suplimentare autorității de reglementare a pieței în materie de rezoluție. Practic, Banca Națională a Moldovei va putea să interzică băncilor distribuirea fondurilor proprii în anumite condiții. Va fi introdus un nou punct de referință - „suma maximă distribuibilă”, care va fi calculată de BNM.
A doua putere nouă a autorității de reglementare este legată de suspendarea obligațiilor de plată sau de livrare în cadrul oricărui contract la care banca este parte, în anumite condiții, la o etapă care va preceda măsurile de rezoluție.