AUTORITĂȚILE MOLDOVENEȘTI LE VOR SPUNE MAI MULTE TINERILOR, PĂRINȚILOR ȘI PROFESORILOR DESPRE EFECTELE NOCIVE ALE ȚIGĂRILOR ELECTRONICE ASUPRA SĂNĂTĂȚII
Autoritățile moldovenești vor spune mai multe despre efectele nocive ale țigărilor electronice asupra sănătății copiilor. Potrivit agenției INFOTAG, acest lucru a fost anunțat de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, care a declarat că în republică, adolescenții cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani au încercat cel puțin o dată țigările electronice.
„Vom crea mai multe instrumente și materiale informative pentru tineri, părinți și profesori. Vom povesti despre impactul țigărilor electronice asupra sănătății copiilor. Potrivit unui studiu recent realizat în Moldova, 25 la sută dintre tinerii cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani au încercat țigările electronice, dintre care 28,3 la sută sunt băieți”, a spus Vodă.
Campania de conștientizare a tinerilor va începe în luna noiembrie și se va desfășura pe diverse platforme, inclusiv în social media.
Reprezentantul OMS în Moldova, Rodica Munteanu, a declarat că campania va implica în mod special persoane populare în rândul tinerilor, în special medici.
Campania va include un concurs de clipuri video despre compoziția țigărilor electronice și impactul lor asupra sănătății.
Vor fi pregătite broșuri special pentru campanie, care vor vorbi despre miturile asociate țigărilor electronice.
Ion Șalaru, șeful Secției de protecție a sănătății publice din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică, atrage atenția asupra faptului că țigările electronice sunt nocive pentru sănătate, în special pentru tineri.
„Dependența afectează psihicul. Substanțele chimice din vaporii de țigară electronică distrug alveolele plămânilor, iar organismul se află în permanență într-o stare de hipoxie. Nicotina crește tensiunea arterială, iar unii tineri suferă de hipertensiune arterială”, a spus el, subliniind că numărul tinerilor care folosesc țigări electronice s-a dublat.