MAIA SANDU: CORUPȚIA POLITICĂ RĂMÂNE UNA DINTRE CELE MAI ACUTE PROBLEME ÎN MOLDOVA
„Acest fenomen nu a apărut ieri, ci are loc în țara noastră de 10 ani. Gruparea condusă de Ilan Șor (un oligarh fugar, condamnat în contumacie în Moldova la 15 ani de închisoare - „I.”) se ocupă de corupție politică de aproximativ 10 ani. Acest lucru este valabil pentru alegerile bașcanului Găgăuziei, alegerile locale, referendumul și alegerile prezidențiale”, a spus președinta.
Potrivit șefei statului, după discutarea acestei probleme cu instituțiile responsabile care reprezintă justiția, a devenit clar că acest grup criminal este implicat în corupție politică nu de astăzi sau de ieri.
„Nu am văzut acțiuni decisive și suficiente din partea organelor de drept pentru a opri acțiunile sale”, a spus Sandu.
Sandu a spus că la reuniunea CSS a avut loc o discuție detaliată despre măsurile și acțiunile care trebuie întreprinse în următoarele săptămâni și luni, astfel încât Moldova să se asigure că vocea autentică a cetățenilor este respectată.
„Sunt necesare schimbări la nivel de legislație pentru a scurta termenul de examinare a cazurilor de corupție politică și cumpărare de voturi. Iar acest lucru necesită înființarea urgentă a unei instanțe specializate în corupție. Guvernul, parlamentul și alte instituții trebuie să prezinte un plan concret de prioritizare a acestor cazuri. (...) Am discutat despre necesitatea consolidării legislației legate de securitatea națională”, a spus președinta.
Maia Sandu a declarat că cumpărarea de voturi a fost mai puțin pronunțată în cel de-al doilea tur de scrutin decât în primul tur și în referendumul republican.
Președinta a declarat că a invitat joi reprezentanții partidelor politice și ai organizațiilor obștești la Administrația Prezidențială pentru a discuta despre măsurile ce urmează a fi luate în vederea combaterii corupției politice, care vor fi incluse într-un plan special de acțiuni menit să protejeze democrația în Republica Moldova.