1. Portal de divertisment
  2. Știri
  3. Politică
  4. ​Comunicat de presa al ÎCS Danube Logistics SRL (DL)
23:30 - 14.11.2024
1
0 /5 Stars by
0
0

​Comunicat de presa al ÎCS Danube Logistics SRL (DL)

​Comunicat de presa al ÎCS Danube Logistics SRL (DL)

O luptă de cinci ani împotriva procedurilor de executare nejustificate îndreptate spre preluarea controlului asupra operatorului portuar din Moldova

ÎCS Danube Logistics SRL (DL), investitorul general şi operatorul Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti (PILG), împreună cu asociatul său olandez, Danube Logistics Holding BV (DLH), au intrat în al cincilea an de apărare împotriva tentativelor ilegale de a prelua părţile sociale în cadrul DL şi de a obţine astfel controlul asupra DL. Aceste tentative au fost iniţiate sub pretextul executării unei hotărâri judecătoreşti într-un litigiu la care DL şi DLH nu au participat niciodată.

Legislaţia Republicii Moldova este clară - hotărârile judecătoreşti sunt obligatorii şi executorii numai pentru partea care a pierdut procesul (numită „debitor"), dar nu şi pentru terţe părţi. Cu toate acestea, unii executori judecătoreşti şi chiar anumiţi judecători din Moldova afirmă că bunurile deţinute legal de persoane neimplicate în procesul judiciar, de asemenea, pot fi sechestrate şi preluate. Această interpretare juridică inacceptabilă, care nu are nicio bază în legislaţia moldovenească, se fondează doar pe faptul că debitorul a fost indicat anterior drept beneficiarul efectiv al companiei urmărite . Peste zece judecători care au examinat aceste cauze au respins această idee ca nefondată în sistemul juridic moldovenesc.

Douăzeci de cauze până acum, iar numărul continuă să crească

Saga judiciară se extinde pe mai mult de douăzeci de cauze civile examinate în instanţele judecătoreşti din Republica Moldova, majoritatea având ca obiect ilegalitatea acţiunilor de executare întreprinse de executorii judecătoreşti Roman Talmaci şi George Boţan, aceştia fiind în prezent succedaţi de un nou executor judecătoresc - Dumitru Manole, toate la cererea şi insistenţele ÎCS Bemol Retail SRL (Bemol).

Bemol, o companie din Republica Moldova, este creditorul care a avut câştig de cauză în baza unei hotărârii judecătoreşti pronunţate împotriva a două persoane fizice (Persoanele fizice) care au făcut parte anterior din conducerea sa. Hotărârea judecătorească a fost obţinută de Bemol în cadrul unui proces în mai multe instanţe moldoveneşti în 2018 şi dispunea repararea prejudiciului pentru o presupusă gestionare defectuoasă a companiei Bemol. Cauza se află acum pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Din septembrie 2019 Bemol a demarat o serie de acţiuni de executare silită în baza acestei hotărâri judecătoreşti. În loc să sechestreze bunurile deţinute de Persoanele fizice care au fost obligate să repare prejudiciul, Bemol şi executorii săi judecătoreşti au pornit măsuri de executare silită asupra cotei de 100% deţinute de DLH, societatea-mamă olandeză, în capitalul ÎCS Danube Logistics SRL (Cota de 100%). În acest moment, a devenit evident că interesul real al Bemol este de a prelua controlul asupra PILG - un activ strategic al Moldovei.

DL şi alte părţi interesate au contestat toate acţiunile de executare în instanţele judecătoreşti din Republica Moldova, iar acestea au constatat definitiv şi irevocabil că Bemol nu este în drept să solicite aplicarea sechestrului pe dividendele generate din activitatea DL.

Prima tentativă de preluare a controlului - declarată ilegală de Judecătoria Chişinău

În februarie 2021, Bemol şi executorul judecătoresc desemnat de Bemol, Roman Talmaci (în prezent şi preşedinte al Uniunii Executorilor Judecătoreşti din Republica Moldova) au făcut o

primă tentativă de preluare a controlului asupra cotei în capitalul DL prin intermediul unei proceduri de „administrare silite". Executorul judecătoresc Roman Talmaci a numit-o pe administratorul autorizat Irina Selevestru să realizeze administrarea silită a Cotei de 100% urmărindu-se blocarea drepturilor de vot ale asociatului legitim al DL - DLH, stoarcerea DL de profituri prin forţarea plăţii dividendelor la contul executorului judecătoresc şi reducerea, în consecinţă, a valorii companiei. Acest lucru a fost realizat în secret, fără a informa deţinătorii dreptului de gaj asupra Cotei de 100%, gaj care garantează împrumuturi de lungă durată primite de către DL. Aceşti deţinători ai dreptului de gaj sunt două bănci, BERD şi MAIB.

Aceste acţiuni au fost, de fapt, o tentativă de preluare a controlului, care a şi determinat BERD să-şi exercite dreptul de gaj şi să intre în posesia legală a Cotei de 100% în 2021. Această situaţie persistă până în prezent. Bemol a lansat ulterior acuzaţii în presă precum că BERD ar fi folosit documente false sau că nu ar avea un drept de gaj. Aceste acuzaţii au fost respinse de instanţele judecătoreşti moldoveneşti, care au confirmat legalitatea exercitării de către BERD a dreptului de gaj asupra cotei în capitalul DL. Recent, Bemol a renunţat la pretenţiile sale precum că BERD nu ar deţine un drept de gaj asupra cotei.

În plus, în mai 2021 BERD şi-a schimbat modalitatea de control asupra DL, trecând de la un control exercitat prin contract guvernat de legea engleză la controlul prin deţinere de capital în grupul companiilor Danube Logistics .

După trei ani de şedinţe, Judecătoria Chişinău a decis în favoarea DLH şi BERD şi a constatat în iulie 2024 că pretinsa administrare silită a Cotei de 100% iniţiată de Bemol şi executorul judecătoresc Talmaci a fost ilegală. Bemol a contestat decizia instanţei, cauza fiind acum pe rolul Curţii de Apel Chişinău.

A doua tentativă de preluare a controlului - iniţiată recent la cererea Bemol

În octombrie 2024, după eşuarea primei tentative de instituire a administrării silite, Bemol întreprinde un nou atac, folosind aceeaşi metodă, dar de data aceasta prin intermediul unui alt executor judecătoresc - Dumitru Manole.

De altfel, a doua tentativă de instituire a administrării silite este identică cu prima tentativă, lansată acum trei ani:

  • este întreprinsă într-o manieră secretă şi nu a fost notificată către BERD şi DLH;
  • se încearcă preluarea integrală a drepturilor şi împuternicirilor asociatului DLH şi, în special, a drepturilor de vot şi de a lua decizii;
  • se ignoră faptul că DLH nu poate fi obligată să plătească în temeiul hotărârii judecătoreşti din 2018 emisă de instanţele de judecată moldoveneşti, deoarece DLH nu a fost parte şi nu a participat la procedurile judiciare şi de executare;
  • se ignoră faptul că DLH (şi nu Persoanele fizice care au pierdut procesul în 2018) a fost în mod continuu proprietarul legal al DL (deţinând o cotă de 100% în capitalul companiei) din 2013 şi până în prezent;
  • se ignoră hotărârile judecătoreşti obligatorii şi irevocabile ale instanţelor judecătoreşti din Republica Moldova care recunosc dreptul de gaj al BERD asupra Cotei de 100%;
  • se ignoră faptul că BERD deţine în prezent posesia legală asupra Cotei de 100% în calitate de creditor gajist şi împrumutător, inclusiv dreptul de a vota şi de a încasa dividendele aferente cotei;
  • se ignoră hotărârea Judecătoriei Chişinău prin care s-a stabilit că Cota de 100% nu poate fi preluată în administrare silită la cererea Bemol.
  • Executorul judecătoresc al BERD, Andrei Gosic, care asistă BERD în procedurile de executare silită a dreptului de gaj, a transmis mai multe notificări şi încheieri executorului judecătoresc Dumitru Manole şi administratorului autorizat Irina Selevestru pentru a înceta şi a se abţine de la încălcarea dreptului de posesie al BERD asupra Cotei de 100%. Aceştia din urmă continuă să sfideze în mod ilegal aceste notificări şi încheieri.

    DL, DLH şi BERD au contestat această nouă tentativă şi aşteaptă ca aceste contestaţii să fie soluţionate de către instanţele judecătoreşti din Republica Moldova.

    Este important de reţinut că ultimul atac lansat de Bemol ridică şi problema respectării Legii nr. 174/2021 privind mecanismul de examinare a investiţiilor de importanţă pentru securitatea statului. Potrivit acesteia, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiţionale de importanţă naţională trebuie să aprobe în prealabil orice schimbare de control într-o companie care efectuează o investiţie în „domenii de importanţă pentru securitatea statului", care includ şi operatorii portuari.

    Concluzie

    Recentele proceduri de executare iniţiate de Bemol şi facilitate de unii actori din sistemul judiciar fac parte dintr-o serie de acţiuni de atac raider întreprinse de Bemol cu scopul de a prelua controlul asupra Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti. Această tentativă de a priva societatea-mamă olandeză DLH şi BERD de interesele lor în Republica Moldova generează îngrijorări semnificative referitor la protecţia proprietăţii investitorilor legitimi în economia moldovenească şi la riscul de pierdere a proprietăţii acestora sub pretextul executării unei hotărâri judecătoreşti care nu îi vizează pe aceşti investitori şi nici activele lor.


    Publicat de:Рустам
    Для возможности комментировать пройдите .

    Știri rubrici

    18+ Portal de divertisment dosug.md - cel mai bun site cu actualizări zilnice. Totul este cel mai proaspăt: recreere și divertisment pe hartă, pe știri și publicații facturi , filme , anunțuri ...), dating, forum, totul pentru nunti, poze, glume, avem umor online zilnic! Actualizarea permanentă a locurilor de recreere și divertisment știri curente, anunțuri, posturi vacante noi. Efectuați o căutare pe hartă locurile de activitate. Îți place să călătorești? cele mai proaspete excursii. Cu noi Există glume pe videoclipul pe care îl puteți viziona online. Noi facem selecții în cazul în care stelele populare de la Hollywood în fotografie sunt relaxante și distracție, scandaluri de stele, celebrități într-un bikini.
    Disclaimer: Toate drepturile de publicitate audio, video, grafice și materialele de text aparțin proprietarilor lor.
    © 2011–2024
    Top
    Așteptați redirecționarea
    Așteptați redirecționarea
    Mesajul
    Продолжая использовать наш сайт, вы даете согласие на обработку файлов cookie, которые обеспечивают правильную работу сайта. Благодаря им мы улучшаем сайт, обслуживание и товары.
    Подтверждаю Подробнее