PROGNOZA BM: NOUL PACHET DE SPRIJIN AL UE PENTRU MOLDOVA PENTRU 2025-2027 AR PUTEA CATALIZA INVESTIȚIILE INTERNE ȘI EXTERNE, STIMULÂND PERSPECTIVELE DE CREȘTERE A PIB-ULUI
Riscurile la adresa perspectivelor economice ale Republicii Moldova rămân ridicate, cu o probabilitate mare de deteriorare a perspectivelor. Potrivit agenției INFOTAG, o astfel de prognoză se conține în documentul privind perspectivele de dezvoltare a economiei moldovenești, elaborat de experții Băncii Mondiale (BM).
Analizând riscurile externe, experții BM numesc escaladarea războiului din Ucraina, care poate afecta negativ performanța economică, stabilitatea financiară și încrederea investitorilor, ceea ce va limita finanțarea datoriei interne.
„Tensiunile politice, amplificate de războiul din Ucraina, viitoarele alegeri parlamentare din 2025 și problemele din Transnistria și Găgăuzia, creează riscuri care ar putea submina activitatea guvernului și procesul de reformă în curs”, se arată în documentul citat de agenție.
Experții băncii consideră că întreruperea tranzitului de gaze naturale prin Ucraina este o problemă serioasă pentru Moldova, care depinde de această rută pentru a furniza energie electrică la prețuri accesibile.
„Această dependență prezintă riscuri semnificative pentru stabilitatea macroeconomică, afectând prognozele de creștere, costurile energiei și este posibil să creeze presiuni financiare și sociale”, subliniază documentul.
Ca un alt risc pentru economia moldovenească, BM leagă scăderea activității economice a principalilor parteneri comerciali ai Moldovei, în special România, unde sunt trimise aproape o treime din toate exporturile moldovenești.
„În România, impactul consolidării fiscale și incertitudinea regională ar putea afecta perspectivele de creștere. Schimbările climatice exacerbează vulnerabilitățile existente, după cum demonstrează seceta din vara recentă, crescând frecvența și severitatea secetelor și a altor dezastre naturale, punând în pericol sectorul agricol și securitatea veniturilor”, notează BM în documentul său.
În același timp, economiștii băncii atrag atenția asupra noului pachet de sprijin al UE pentru Moldova, care este susținut de Facilitatea de reformă și creștere pentru perioada 2025-2027.
„Acesta ar putea servi drept un catalizator semnificativ pentru investițiile interne și externe, stimulând perspectivele de creștere economică ale Moldovei”, notează BM, care prognozează că PIB-ul Moldovei va crește cu 2,8% în 2024 și cu 3,9% în 2025.