PARLAMENTUL MODIFICĂ LEGISLAȚIA PENTRU A COMBATE MIGRAȚIA ILEGALĂ
Parlamentul a adoptat vineri în primă lectură o lege menită să combată migrația ilegală și să elimine lacunele din legislația actuală. Inițiativa a fost elaborată de Ministerul Afacerilor Interne, cu participarea Inspectoratului General pentru Migrație și a Centrului Internațional pentru Dezvoltarea Politicilor Migraționale, potrivit agenției de presă INFOTAG.
În Legea privind regimul străinilor în Republica Moldova va fi inclus un capitol nou, care va descrie exhaustiv procedura de luare a străinilor în custodia statului (ca măsură de restricționare a libertății de circulație). Această măsură va fi aplicată prin hotărâre judecătorească străinilor care nu au respectat decizia de returnare sau nu au putut fi returnați în termenul prevăzut de lege, care au trecut sau au încercat să treacă ilegal frontiera, au intrat în țară în perioada anterioară de interdicție, a căror identitate nu poate fi stabilită, care au fost declarați indezirabili, în privința cărora a fost luată o decizie de expulzare.
O astfel de măsură este impusă pentru o perioadă de până la 30 de zile, iar perioada de prelungire nu poate depăși șase luni consecutive. În cazul unui resortisant străin declarat indezirabil, perioada de prelungire nu poate depăși 12 luni.
Se introduce conceptul de „plasament preventiv”, care este o măsură de restricționare a libertății de mișcare pentru o perioadă de până la 72 de ore, impusă de autoritatea competentă, în așteptarea unei hotărâri judecătorești.
De asemenea, se propune introducerea obligativității înregistrării amprentelor digitale ale tuturor străinilor luați în custodia statului și plasați într-un centru de cazare temporară pentru străini. Proiectul de lege conține, de asemenea, dispoziții privind garanțiile procedurale pentru străini.
Conform statisticilor, anul trecut, 133 de persoane au fost plasate în Centrul de Cazare Temporară pentru Străini, iar durata medie a șederii a fost de 31 de zile.
Documentul este menit să alinieze legislația națională la dispozițiile legislației UE.