PARLAMENTUL SE OCUPĂ DE REDRESAREA SISTEMULUI BANCAR
Parlamentul a adoptat vineri în prima lectură Legea „cu privire la aspectele ce țin de reabilitarea băncilor și rezoluția bancară”. Potrivit agenției de presă INFOTAG, documentul a fost elaborat de Banca Națională cu participarea experților de la Banca Mondială și consultări cu Fondul Monetar Internațional.
Documentul se referă la instrumentul recapitalizării interne, care are scopul de a oferi băncilor o capacitate suficientă de recuperare a pierderilor și recapitalizare pe timp de dificultăți. Sunt introduse noi concepte de „datorii supuse recapitalizării interne” și „datorii eligibile”.
În același timp, inițiativa legislativă clarifică condițiile de finanțare în cadrul aplicării fondurilor din fondul de rezoluție și din fondul de garantare a depozitelor.
De asemenea, se prevăd competențe suplimentare pentru Banca Națională, care este principala „autoritate de rezoluție”. Procedura de rezoluție va fi aplicată în cazul în care BNM a stabilit că o bancă a intrat „într-o stare de dificultate semnificativă”.
Autoritatea de reglementare va putea să interzică băncilor să distribuie fonduri proprii în anumite condiții. În același timp, va fi introdus un nou punct de referință - suma maximă care poate fi distribuită. Aceasta va fi calculată de BNM. O altă competență se referă la impunerea suspendării obligațiilor de plată sau de livrare în temeiul oricărui contract la care banca este parte, în anumite condiții, la etapa anterioară rezoluției.
Astfel, legislația națională va fi armonizată cu cea a Uniunii Europene.