CU SPRIJINUL UNIUNII EUROPENE, LA CHIȘINĂU S-A DESFĂȘURAT PENTRU A PATRA OARĂ UN FORUM DEDICAT COMBATERII VIOLENȚEI ÎMPOTRIVA FEMEILOR
Cu sprijinul Uniunii Europene și al Consiliului Europei, la Chișinău s-a desfășurat pentru a patra oară un forum dedicat combaterii violenței împotriva femeilor. În cadrul forumului, promovat de coaliția națională „Viața fără violență”, au fost discutate fenomene precum violența digitală, femicidul, rușinea socială asociată cu violența și importanța evaluării profesionale a riscurilor în prevenirea violenței, relatează agenția INFOTAG.
Activista Anna Tkachenko a declarat că „conferința internațională privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor este un spațiu unic și sigur pentru a discuta despre violență în toate formele și manifestările sale”.
Veronica Teleucă, coordonatoarea Coaliției „Viața fără violență”, consideră că „anul acesta am redescoperit puterea comunităților de femei care și-au apărat drepturile și s-au făcut auzite la proteste, pe străzi sau online”.
Ea consideră că este important „să fim împreună pentru a realiza, atât noi, cât și partenerii noștri, că toți avem o misiune comună: să îmbunătățim viața fetelor și femeilor noastre”.
Coaliția „Viața fără violență” este o rețea națională de 22 de organizații care oferă servicii specializate femeilor și copiilor afectați de violență. Aceasta sprijină dezvoltarea organizațiilor membre, oferă finanțare pentru organizatori și activiști și contribuie la elaborarea legislației și a politicilor publice.
Unul dintre subiectele-cheie discutate la forum a fost evaluarea riscurilor în cazurile de violență domestică.
Dunlop, vicepreședinte al GREVIO (Grupul de experți al Consiliului Europei privind acțiunea împotriva violenței împotriva femeilor și a violenței domestice), a subliniat importanța acestui aspect.
„Evaluarea riscurilor este o cerință obligatorie a Convenției de la Istanbul și un mecanism-cheie pentru ca statele instituționale să își îndeplinească obligațiile de prevenire și protecție a persoanelor împotriva încălcării drepturilor omului de către persoane private”, a spus ea.
Șefa Agenției pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, Viorica Țîmblari, a subliniat importanța coordonării la nivel local și central.
„Coordonarea este cea mai mare provocare. Atunci când există un caz de violență într-o localitate, este mult mai ușor să rezolvi problema dacă un ofițer de poliție, un primar, un medic și un asistent social stau la aceeași masă pentru a găsi cea mai bună soluție pentru acea femeie”, a spus ea.
Forumul a fost susținut de Oak Foundation, RoAid, Urgent Assistance Foundation, Ambasada Austriei în Moldova și UNICEF Moldova.