GUVERNUL APROBĂ MODIFICĂRI LEGISLATIVE PENTRU A REDUCE POVARA CONTROLULUI DISPROPORȚIONAT ȘI INECHITABIL AL AFACERILOR
Moldova continuă să reducă povara asupra afacerilor, contribuind la creșterea durabilă a antreprenoriatului. Potrivit agenției INFOTAG, Guvernul a aprobat amendamente la cadrul legislativ care reduc povara controlului asupra mediului de afaceri
Intrarea în vigoare a acestor amendamente la legislația în vigoare va reduce povara controalelor disproporționate și inechitabile și a măsurilor restrictive în acțiunile întreprinderilor. Modificările au fost elaborate cu suportul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru și al Programului USAID „Reforme instituționale și structurale în Moldova”.
Principalele prevederi ale proiectului aprobat de guvern se referă la controlul de stat, de exemplu, în domeniile supravegherii pieței și protecției consumatorilor, supravegherii tehnice, construcțiilor, siguranței împotriva incendiilor, inspecției muncii, protecției mediului, supravegherii sănătății publice, medicamentelor, siguranței alimentare și transportului rutier.
În Republica Moldova există 63,3 mii de întreprinderi active, dintre care 99,2% fac parte din categoria microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii. Volumul total al vânzărilor acestei categorii de agenți economici în anul 2023 este de 286 miliarde de lei.
Guvernul consideră că, pentru a stimula dezvoltarea economică durabilă, este necesară eliminarea poverilor excesive și reducerea costurilor nejustificate suportate de mediul de afaceri, cauzate, printre altele, de controalele abuzive și măsurile restrictive.
Pentru comparație, în Moldova, rata de supraviețuire a întreprinderilor în primul an a fost de aproximativ 46%. În perioada 2019-2020. - aproximativ 54% din întreprinderile deschise nu au existat mai mult de un an, în timp ce în Uniunea Europeană rata medie de supraviețuire este de aproape 80%
Guvernul consideră că eliminarea duplicării nejustificate prin armonizarea principiilor fundamentale ale controlului de stat și asigurarea aplicării previzibile și echitabile a măsurilor restrictive și a reglementărilor, va contribui la reducerea presiunii asupra întreprinderilor și la facilitarea mediului de afaceri pentru antreprenori.