GAZPROM SE DECLARĂ PREGĂTIT SĂ FURNIZEZE GAZE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI CU LIVRARE PÂNĂ LA GRANIȚA RUSO-UCRAINEANĂ
Concernul rus de gaze „Gazprom” și-a declarat disponibilitatea de a furniza gaze pentru ambele maluri ale Nistrului cu livrare la frontiera ruso-ucraineană începând cu 1 ianuarie 2025. După cum relatează INFOTAG, acest lucru este declarat într-o scrisoare trimisă la mijlocul lunii octombrie de către șeful interimar al companiei „Moldovagaz”, Vadim Ceban, Ministerului Energiei din Moldova. Textul scrisorii a fost publicat joi pe pagina sa de Facebook de către jurnalistul Alex Kozer.
În scrisoarea sa, Ceban informează ministerul că, în prima decadă a lunii octombrie, o delegație Moldovagaz a vizitat Sankt Petersburg, unde a purtat discuții cu conducerea Gazprom. Din delegație a făcut parte și directorul general al Tiraspoltransgaz - Transnistria, Alexander Martynov.
„Ca urmare a discuțiilor, PJSC Gazprom și-a declarat disponibilitatea de a furniza gaze naturale către Moldovagaz SA la granița Federației Ruse cu Ucraina în cantitate de 294 de milioane de metri cubi în primul trimestru al anului 2025 pentru malul drept al Nistrului, precum și 2,05 miliarde de metri cubi de gaze pentru malul stâng al Nistrului pentru întregul an 2025”, se arată în scrisoare.
De asemenea, Vadim Ceban informează ministerul că sunt planificate negocieri pe tema transportului de gaze pe teritoriul Ucrainei cu reprezentanții companiilor de transport gaze din Ucraina și Moldova.
În publicația sa, jurnalistul Alex Kozer și-a exprimat nedumerirea cu privire la viitoarea vizită a ministrului Energiei Viktor Parlicov la Sankt Petersburg.
„Din acest document, semnat de Ceban și trimis la Ministerul Energiei, reiese clar că „s-a ajuns la o înțelegere” conform căreia rușii sunt gata să furnizeze gaze Moldovei și după 1 ianuarie. Și nu doar pentru Transnistria, ci chiar și pentru malul drept al Nistrului. Singura problemă este că punctul de livrare se schimbă de la granița cu Moldova la granița cu Ucraina. În ceea ce privește Moldovagaz, aceasta trebuie să caute soluții pentru a livra gaze în Moldova. Există soluții, iar coridorul transbalcanic este cea mai viabilă opțiune. Dar chiar ieri am aflat că ministrul Parlicov merge la Gazprom pentru a afla dacă rușii vor continua să livreze gaze în stânga Nistrului. Pe bune! Dacă ei au confirmat deja acest lucru pe 10 octombrie în discuțiile cu Ceban, care este omul lor, de ce să meargă din nou? Pentru a umili Moldova, pentru a da o scuză propagandei ruse pentru un nou subiect despre ministrul moldovean îngenuncheat în fața Gazprom?!”, s-a întrebat jurnalistul.
Kozer a mai menționat că autoritățile moldovenești au redus volumul rezervărilor de gaze în acest sezon. Din acest motiv, ele nu au cumpărat gaze mai ieftine în vară, dar achizițiile se fac acum, când gazele de pe piețe continuă să crească în preț.
„Dacă rezervele ar fi fost create la un preț mai mic de 300 de dolari pe 1.000 de metri cubi, o majorare a tarifului astăzi era exclusă. Ar putea exista chiar premise pentru o ușoară reducere a tarifelor. În prezent, Moldovagaz are contracte de furnizare a gazelor doar până la sfârșitul lunii decembrie. Iar de la 1 ianuarie prețul de la Gazprom, conform formulei, va fi sub 400 de dolari. Asta vă doriți - să reveniți la Gazprom din ianuarie la un preț de 400 de dolari, după ce ați ratat ocazia de a rezerva gaze la 300 de dolari în vară?”, - a scris Alex Kozer.