PROCURORUL GENERAL CONSIDERĂ CĂ FORȚELE DE ORDINE AU FĂCUT FAȚĂ CORUPȚIEI ELECTORALE ÎN ALEGERI
Procurorul general Ion Munteanu consideră că instituția pe care o conduce, împreună cu poliția, CNA și SIS, și-au făcut datoria în lupta cu corupția electorală la ultimele alegeri prezidențiale. Vorbind joi la o audiere parlamentară privind corupția în alegerile trecute, el a descris fenomenul corupției în timpul procesului electoral drept unul masiv, relatează INFOTAG.
„A fost un adevărat test pentru sistemul anticorupție, dezvăluindu-i vulnerabilitatea. Cu toate acestea, organele și-au făcut datoria, prevenind un dezastru și mai mare și împiedicând intrarea în Moldova a fluxurilor mari de „bani murdari” pentru mituirea alegătorilor”, a declarat Munteanu.
Munteanu a precizat că Procuratura Generală a deschis 84 de dosare penale de corupție electorală, cinci fiind deja trimise în judecată împotriva a șapte persoane, printre care liderii raionali ai unui partid.
„Aceste cazuri sunt doar o mică parte din cazurile înregistrate... Unele dintre anchete includ membri ai actualului parlament. În același timp, nu a fost încă pronunțat niciun verdict în cazurile legate de corupția electorală”, a recunoscut procurorul general, vorbind negativ despre avocații care „blochează ancheta prin diverse proceduri birocratice”.
Procurorul general a menționat problemele cu care se confruntă ancheta. De exemplu, deficitul de personal din inspectoratele locale de poliție, unde „în loc de 15 ofițeri de urmărire penală, sunt doi”.
El a avertizat că fenomenul corupției va trebui să fie confruntat și în timpul alegerilor parlamentare, deoarece „diverse scheme sunt în continuă schimbare, adaptându-se la noile condiții”.
„Ne confruntăm cu faptul că interferența în alegeri devine din ce în ce mai agresivă, iar metodele din ce în ce mai sofisticate. Transferurile peer-to-peer prin diverse sisteme, criptomonedele și alte mijloace sunt deja utilizate în mod activ pentru mituirea alegătorilor, în timp ce banii cash, care erau livrați pe cale aeriană sau terestră, vor fi folosiți din ce în ce mai puțin”, a subliniat Munteanu.