PREMIERUL DORIN RECEAN A CERUT PARLAMENTULUI SĂ DECLARE STARE DE URGENȚĂ ÎN ȚARĂ PENTRU 60 DE ZILE
Prim-ministrul Dorin Recean s-a adresat Parlamentului cu solicitarea de a institui starea de urgență în Republica Moldova pentru 60 de zile. Potrivit agenției INFOTAG, premierul a făcut această solicitare în Parlament târziu în seara zilei de joi, 12 decembrie.
Înainte de aceasta, pe parcursul zilei, Parlamentul a desfășurat audieri privind ingerințele externe în alegerile prezidențiale din noiembrie-decembrie. Au fost audiați șefii CEC, ai Procuraturii Generale, ai Inspectoratului General al Poliției, ai Serviciului de Informații și Securitate și ai altor agenții de securitate. În pofida orei târzii, s-a decis să fie audiată și ancheta premierului.
De la tribuna centrală a Parlamentului, Dorin Recean a declarat că, din cauza încetării tranzitului de gaze rusești prin Ucraina, există amenințarea cu sistarea livrărilor de gaze către regiunea transnistreană.
„În primul rând, aș dori să subliniez un lucru esențial: malul drept al Nistrului este aprovizionat cu gaze naturale pentru întregul sezon de încălzire. Nu există niciun risc de penurie de gaze și căldură. Pe de altă parte, consumatorii de pe malul stâng al Nistrului, cetățenii noștri, depind în continuare de o singură sursă de import - Gazprom”, a declarat prim-ministrul.
Recean a subliniat că, în cazul în care gazul nu va mai ajunge în regiunea transnistreană, vina pentru acest lucru va fi exclusiv a Gazprom.
„Rusia vrea să lase raioanele din stânga Nistrului fără energie electrică. În plină iarnă. Din interese geopolitice meschine, regimul Putin vrea să-i lase pe locuitorii din stânga Nistrului în prostie, fără venituri, fără pensii și fără salarii, și să-i țină din nou ostatici. Mai întâi au purtat război pe teritoriul țării noastre nou independente, apoi și-au introdus trupele acolo, apoi au blocat reintegrarea timp de decenii, iar acum îi aruncă pe acești oameni într-o criză pe care ei înșiși au creat-o. Moscova continuă să folosească războiul informațional pentru a arunca vina pentru criza pe care o creează asupra Moldovei și Ucrainei”, a subliniat Recean, menționând că „Kremlinul vrea să destabilizeze Moldova”.
Recean a reamintit că, în conformitate cu termenii contractului, Gazprom este obligat să furnizeze gaze Moldovei până la 30 septembrie 2026.
„Astăzi, Gazprom, care este obligat prin contract să furnizeze cel puțin 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi, condiționează livrările de gaz de o datorie. Ei vor ca cetățenii moldoveni să plătească 700 de milioane de dolari - o datorie care nu există. În plină iarnă, Rusia ar putea lăsa regiunea în frig și întuneric. Acest lucru reprezintă nu numai un risc economic, ci și o amenințare umanitară, în special pentru cetățenii din stânga Nistrului”, a declarat Recean.
El a recunoscut că închiderea CET Moldova prezintă riscuri și pentru alimentarea cu energie electrică pe malul drept.
„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a schimbat complet situația cu aprovizionarea cu energie electrică a Moldovei. (...). Situația este agravată de bombardarea constantă a capacităților de producere și transport a energiei electrice în Ucraina, în special în apropierea frontierei cu Moldova, ceea ce pune presiune pe sistemul energetic al întregii regiuni”, a declarat premierul.
Recean a promis că autoritățile moldovenești vor ajuta toți cetățenii moldoveni, inclusiv pe cei din stânga Nistrului.
„Am un mesaj atât pentru cetățenii de rând, cât și pentru mediul de afaceri din stânga Nistrului. Vom ajuta, dar nu vom discrimina cetățenii de pe malul drept al Nistrului. Trebuie să plătiți pentru resursele energetice. Gazul gratuit a fost o momeală pentru voi, acum vă dați seama de asta. În acest context, negociem și cu malul stâng. Vom preveni o criză umanitară la scară largă în regiune din cauza acestor ambiții imperialiste ale Kremlinului”, a promis Recean.
El va solicita parlamentului să impună o stare de urgență pentru 60 de zile începând cu 16 decembrie, justificând-o prin necesitatea, în caz de urgență, de a lua o serie de decizii operaționale - cu abateri de la legislație.
„Solicităm parlamentului să ofere guvernului pârghii legale cu ajutorul cărora să putem acționa rapid și decisiv pentru a evita riscurile la adresa securității statului. Cadrul de reglementare existent nu permite luarea rapidă a deciziilor în astfel de situații. (...). Să înțeleagă foarte clar agenții de influență ruși, în special cei care sunt în sala Parlamentului - planul de destabilizare a Republicii Moldova nu va reuși!”, a conchis Dorin Recean.