PARLAMENTUL APROBĂ LEGEA CU PRIVIRE LA „COMBATEREA EFICIENTĂ A FENOMENULUI CORUPȚIEI ELECTORALE”
Parlamentul a adoptat joi în prima lectură Legea cu privire la „combaterea eficientă a fenomenului corupției electorale și aspectele conexe”. Potrivit INFOTAG, proiectul presupune modificări la legile cu privire la activitățile speciale de investigații, partidele politice, Codul penal și altele.
Proiectul a fost elaborat de deputații PAS în legătură cu faptul că Curtea Constituțională, după alegerile prezidențiale de la sfârșitul lunii noiembrie, a solicitat Parlamentului să îmbunătățească mecanismele legale existente pentru prevenirea și combaterea corupției electorale.
În special, amendamentele sporesc pedepsele pentru corupția electorală și fraudarea voturilor în cazurile în care aceste acte sunt comise în beneficiul unui grup criminal organizat. Persoanele implicate în corupția electorală care acționează în interesul unui grup infracțional organizat vor fi pedepsite cu amenzi de la 67 500 la 92 500 de lei sau cu închisoare de la patru la șapte ani. În cazul persoanelor juridice, amenda va fi de până la 550.000 de lei, cu privarea de dreptul de a desfășura anumite activități pe o perioadă de până la cinci ani sau lichidarea persoanei juridice.
Cetățenii vor fi amendați pentru fotografierea/înregistrarea video cu buletinul de vot. Va fi introdusă o amendă de până la 4.500 de lei pentru colectarea neautorizată de semnături. Pentru persoanele care dețin funcții de răspundere, amenda este de două ori mai mare.
De asemenea, campaniile organizațiilor non-profit, sindicatelor, patronatelor, reprezentanților confesiunilor religioase sau părților lor constitutive, inclusiv în lăcașurile de cult, în perioada electorală vor fi sancționate cu amenzi mai mari.
Autorii propun o serie de modificări ale Codului de procedură penală menite să optimizeze tratarea infracțiunilor de corupție.