CONSILIUL EUROPEAN REITEREAZĂ SPRIJINUL PENTRU PARCURSUL DE ADERARE LA UE AL MOLDOVEI ŞI SALUTĂ REFORMELE DIN ŢARĂ
Consiliul European a reafirmat sprijinul Republicii Moldova pe calea aderării sale la UE şi a salutat angajamentul acesteia faţă de reforme. După cum relatează INFOTAG, acest lucru se menţionează în concluziile Consiliului privind Moldova în contextul extinderii Uniunii Europene.
Documentul a fost adoptat cu o zi înainte la Bruxelles pe baza rapoartelor privind 10 ţări candidate la aderarea la UE.
Consiliul a recunoscut "progresele semnificative în materie de reforme înregistrate în ultimul an, în pofida provocărilor cauzate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi de atacurile hibride asupra Moldovei însăşi". Consiliul a concluzionat că "procesul de examinare (a legislaţiei naţionale) progresează conform planului şi aşteaptă cu nerăbdare finalizarea acestuia, precum şi următorii paşi în procesul de aderare a Republicii Moldova prin deschiderea grupurilor cât mai curând posibil, atunci când sunt îndeplinite condiţiile".
În acelaşi timp, Consiliul a subliniat importanţa "continuării progreselor în materie de reformă, în special în domeniul statului de drept şi al respectării drepturilor fundamentale, inclusiv pentru membrii minorităţilor".
"Pe baza progreselor semnificative înregistrate, Moldova ar trebui să continue reforma cuprinzătoare a justiţiei, inclusiv procesul de verificare, precum şi lupta împotriva corupţiei, concentrându-se pe consolidarea instituţiilor responsabile, continuarea investigaţiilor şi condamnările, inclusiv în cazurile de corupţie la nivel înalt", se arată în document.
Autorii acestuia au salutat "abordarea sistematică a Moldovei privind dezoligarhizarea" şi au făcut apel la "continuarea punerii în aplicare a planului de acţiune relevant".
În opinia lor, Moldova ar trebui, de asemenea, să accelereze "proiectele de infrastructură legate de interconectările electrice pentru a reduce vulnerabilitatea structurală".
În domeniul economic, Consiliul a subliniat "importanţa continuării reformelor transformative, a cooperării sectoriale şi a integrării în continuare pe piaţa internă a UE prin punerea în aplicare consolidată a Acordului de asociere UE-Moldova, inclusiv a zonei de liber schimb aprofundat şi cuprinzător".
De asemenea, Consiliul şi-a reafirmat angajamentul de a "sprijini suveranitatea şi integritatea teritorială a Moldovei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional". În acest sens, Consiliul a îndemnat la "o cooperare consecventă cu UE în chestiuni de politică externă, inclusiv în ceea ce priveşte măsurile restrictive ale acesteia, care ar transmite un semnal puternic al angajamentului strategic al Moldovei faţă de parcursul său către UE".
Consiliul a salutat Parteneriatul UE-Moldova pentru securitate şi apărare, care "deschide calea pentru o cooperare consolidată în domenii-cheie".