COMPANIA RUSĂ GAZPROM A ANUNŢAT ÎNCETAREA FURNIZĂRII DE GAZE NATURALE ÎN REGIUNEA TRANSNISTREANĂ A REPUBLICII MOLDOVA DE LA 1 IANUARIE
Compania rusă Gazprom a anunţat încetarea furnizării de gaze către regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 1 ianuarie 2025. După cum transmite agenţia INFOTAG, în acest sens, Gazprom a trimis un mesaj către SA Moldovagaz.
În aviz se precizează că "Gazprom opreşte livrările de gaz către SA Moldovagaz din cauza refuzului părţii moldoveneşti de a stinge datoria pentru livrările de gaze. "Moldovagaz" nu îşi îndeplineşte obligaţiile de plată conform contractului actual, ceea ce reprezintă o încălcare semnificativă a prevedrilor contractuale. În acest sens, în baza prevederilor contractului şi a normelor aplicabile ale legislaţiei ruse, SA "Gazprom", de la ora 8:00, ora Moscovei, la 1 ianuarie 2025, introduce o limitare a livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova până la 0 metri cubi pe zi. Restricţia va rămâne în vigoare până când SA "Gazprom" va notifica în scris SA "Moldovagaz" despre careva modificări", - se manţionează în comunicat.
SA Gazprom notează că "îşi rezervă toate drepturile, inclusiv dreptul de a rezilia unilateral contractul şi dreptul de a cere de la SA Moldovagaz despăgubiri pentru toate pierderile şi plata amenzilor pentru neîndeplinirea şi/sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor SA Moldovagaz în temeiul contractului".
Totodată, Gazprom nu precizează despre ce fel de datorie este vorba şi cine consumă gazul rusesc furnizat către Moldovagaz.
Din 4 decembrie 2022, toate gazele, cu un volum de circa 5,7 milioane de metri cubi pe zi, pe care Gazprom le furnizează în baza unui acord cu Moldovagaz, este furnizat către regiunea transnistreană. Transnistria nu plăteşte pentru acest gaz, datoria regiunii faţă de Gazprom depăşind deja suma de 10 miliarde de dolari. Totodată, ca o precondiţie pentru continuarea furnizării de gaze pe malul stâng al Nistrului, Gazprom cere rambursarea datoriei istorice a SA Moldovagaz. Potrivit companiei ruse, datoria constituie 709 milioane de dolari.
Autorităţile moldoveneşti nu recunosc această datorie, apelţnd la rezultatele unui audit internaţional efectuat în 2023, conform căruia datoria este puţin peste 8 milioane de dolari. Până în prezent, aprovizionarea cu gaze ruseşti către Transnistria s-a efectuat pe teritoriul Ucrainei, contractul cu care expiră în 2024. Kievul a declarat categoric ca nu intentioneaza sa prelungeasca acordul privind tranzitul gazului rusesc. De asemenea, s-a raportat despre perspectivele de aprovizionare cu gaze ruseşti către Moldova prin "Turkish Stream", Bulgaria şi România, dar Gazprom nu şi-a rezervat capacitate pentru aceasta.