DIN CAUZA LIPSEI ACUTE DE ENERGIE ELECTRICĂ, ÎN TRANSNISTRIA AU ÎNCEPUT DECONECTĂRILE DE CURENT
Din cauza lipsei acute de energie electrică, în Transnistria au început deconectările de curent. După cum transmite Infotag, întreruperile au început pe 3 ianuarie, când sarcina rețelelor a crescut semnificativ, pe măsură ce oamenii, rămași fără gaz și căldură, au început să folosească preponderent, electricitatea.
Durata întreruperilor la început a fost de 1 oră, iar până pe 6 ianuarie a ajuns la 4 ore pe zi. Sistarea furnizării de energie electrică are loc, de obicei, în orele de vârf. Tiraspolenergo a elaborat un program de deconectări, dar acesta nu este respectat din cauza accidentelor care apar permanent pe rețele. În sistemul energetic din stânga Nistrului au loc peste o sută de accidente pe zi.
Potrivit estimărilor inițiale ale autorităților locale, rezervele de cărbune de la Donețk, care pot alimenta două blocuri ale Centralei electrice de la Kuciurgan, vor fi suficiente pentru 50 de zile. Cu toate acestea, experții notează că, calculele au fost prea optimiste, dat fiind faprul că acestea nu țin cont de încetarea furnizării de gaze și, ca urmare, - creșterea bruscă a consumului de energie electrică. În condițiile actuale, cărbunele din stoc este suficient pentru cel mult 30 de zile. Importul de cărbune îeste imposibil în contextul războiului din Ucraina.
Autoritățile transnistrene au declarat că „au elaborat măsuri pentru a minimiza consecințele negative și pentru a menține condiții acceptabile de viață pentru cetățeni și de funcționare a infrastructurii regiunii în fața încetării furnizării de gaze”. Potrivit autorităților transnistrene, rezervele de gaze ar trebui să fie suficiente pentru 20 de zile.
Întreruperile de curent au afectat și alimentarea cu apă - din cauza scăderii presiunii în rețea, care este posibilă în timpul întreruperilor de curent, etajele superioare ale clădirilor cu mai multe etaje din Bender și Tiraspol, precum și alți consumatori, rămân fără apă.
„Penele de curent au afectat și satele Copanca și Varnița, care sunt sub controlul autorităților constituționale. Autoritățile centrale sunt în contact cu primarii localităților afectate de întreruperi pentru a face schimb de informații despre situația din regiune. Poliția, serviciile medicale și serviciile de urgență sunt pregătite să acorde asistență persoanelor care au nevoie de ea”, a informat serviciul de presă al Guvernului Republicii Moldova.