DEFICITUL COMERCIAL AL MOLDOVEI ÎN 2024 BATE RECORDUL ISTORIC
În 2024, Moldova va înregistra cel mai mare deficit comercial din istoria sa independentă. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta a scris pe blogul său economistul Veaceslav Ioniță, în baza datelor Biroului Național de Statistică privind comerțul exterior al Moldovei pentru 11 luni ale anului 2024.
„Exporturile continuă să scadă pentru al doilea an consecutiv, ajungând la 3,6 miliarde de dolari, cu 750 de milioane de dolari mai puțin decât maximul istoric de 4,33 miliarde de dolari. Principalul motiv al declinului este pierderea pieței din Ucraina, care a asigurat o creștere a exporturilor de aproximativ 800 de milioane de dolari în 2022. Exporturile au scăzut la aproape toate articolele, cu excepția câtorva culturi în agricultură: fructe; semințe oleaginoase, băuturi. Aceste trei articole au adăugat aproximativ 150 de milioane de dolari la exporturi în 2024, devenind singurul punct luminos într-un context sumbru”, a declarat expertul.
Potrivit lui, deficitul continuă să crească, în special din cauza creșterii prețurilor la energie, iar la sfârșitul anului, conform prognozelor expertului, va depăși 5,5 miliarde de dolari, ceea ce „este cel mai înalt indicator din istoria Republicii Moldova”.
„Acest lucru reflectă dezechilibrul dintre exporturi și importuri, precum și incapacitatea economiei de a genera venituri suficiente pentru a acoperi cheltuielile externe. Comerțul exterior este oglinda economiei și este un test de turnesol pentru a determina starea economiei”, a spus el.
Potrivit acestuia, deficitul comercial uriaș expune toate bolile cronice, incompetența și eșecurile în guvernare.
„Acesta este un indicator clar că Moldova are nevoie urgentă de o politică economică coerentă și de sprijin real pentru sectoarele productive. Soluțiile nu vor veni peste noapte, dar să nu uităm că agricultura rămâne locomotiva economiei moldovenești chiar și în vremuri dificile. Poate că a sosit momentul să ne uităm mai atent la ea și să maximizăm potențialul”, a sugerat Ioniță.