DIN CEI 23 DE MII DE KILOMETRI DE REȚELE DE GAZE ÎN MOLDOVA „MOLDOVAGAZ” DEȚINE DOAR 7 MII DE KILOMETRI
Din cei 23 de mii de kilometri de rețele de gaze din Republica Moldova, societatea pe acțiuni mixtă moldo-rusă „Moldovagaz” deține doar 7 mii de kilometri. După cum relatează agenția INFOTAG, acest lucru a fost declarat miercuri seara la postul de televiziune TV8 de către președintele interimar al consiliului SA, Vadim Ceban.
Potrivit lui, restul rețelelor sunt deservite doar de compania „Moldovagaz”, pentru care există acorduri speciale cu administrațiile locale, care echilibrează restul rețelelor de gaze.
Top-managerul companiei a spus că, dacă Guvernul are dorința de a valorifica aceste rețele, ele ar putea fi incluse în capitalul autorizat al Moldovagaz, ca una dintre opțiuni.
„În ceea ce privește rețelele de transport gaze deținute de Moldovagaz, acest activ nu valorează 1 miliard de lei”, a spus el.
Întrebat când au fost la Chișinău membrii Consiliului de Supraveghere al Moldovagaz din partea Gazprom din Rusia, Ceban a spus că a fost cu mult timp în urmă - în toamna anului 2019.
El a spus că, în orice evoluție viitoare a situației, compania Moldovagaz pe care o conduce își va apăra interesele în cadrul legislației moldovenești existente.
Referindu-se la datoria de gaze a regiunii transnistrene, care, potrivit declarațiilor liderului regiunii, Vadim Krasnoselski, nu ar exista, deoarece Gazprom a furnizat gaze ca parte a „asistenței umanitare și tehnice a Rusiei pentru Transnistria”, Ceban s-a referit la „fișele de executare”. Acestea menționează clar ce volum de gaz și pentru ce sumă a fost furnizat regiunii.
Potrivit acestuia, ajutorul umanitar are o anumită procedură de autorizare și reglementări speciale.
„Moldovagaz nu a fost implicată în furnizarea de gaze naturale în regiune ca ajutor umanitar”, a spus Ceban.
Referindu-se la modul în care ar putea fi soluționată criza gazelor naturale din regiunea transnistreană, Vadim Ceban a spus în special: „Eu sper în reluarea livrărilor de gaze de către Gazprom. Cred că aceste achiziții vor fi făcute prin intermediul companiei Moldovagaz. Eu nu văd livrările de gaze către regiune ca pe un ajutor umanitar”.