PEOPLE IN NEED MOLDOVA A INSTRUIT CCA 160 DE PROFESORI ÎN IMPLEMENTAREA METODOLOGIEI OWIS ÎN ȘCOLI
Aproximativ 160 de profesoride istorie, educație pentru societate și limbă engleză din toate regiune Republicii Moldova au participat la Programul educațional „OWIS - O lume de văzut”, implementat de organizația People in Need Moldova
Programul OWIS, lansat în 2001 de organizația People in Need din Republica Cehă, oferă școlilor filme documentare și ghiduri metodologice pentru abordarea unor teme actuale precum istoria modernă, drepturile omului, protecția mediului și diversitatea culturală. Filmele stimulează dezbaterile și ajută elevii să înțeleagă procesele globale, cultivând simțul responsabilității și implicarea activă în soluționarea problemelor locale și globale.
Pe parcursul anului 2024, profesorii au participat la sesiuni de training și mentorat privind utilizarea metodologiei OWIS, precum și au organizat sau asistat la lecții demonstrative bazate pe metodologia OWIS.
De asemenea, în cadrul acestui program, People in Need Moldova a organizat un concurs și a selectat 10 școli, din 33 de școli participante, pentru a le oferit micro-granturi în sumă de 1,000 euro. Mijloacele financiare au fost utilizate pentru implementarea de proiecte scrise de către echipe de elevi și profesori și care au inclus crearea spațiilor prietenoase pentru copii, lansarea televiziunilor școlare, achiziționarea de echipamente sportive pentru activități recreative, înverzirea curților școlare, dezvoltarea atelierelor de cinema sau amenajarea spațiilor pentru studierea istoriei comunității locale.
„Aceste proiecte reflectă puterea transformatoare a educației prin filme documentare. Suntem mândri să vedem cum elevii și profesorii din Moldova își folosesc creativitatea pentru a îmbunătăți școlile și comunitățile lor,” a declarat la ceremonia de închidere a proiectului Guillermo Llinás, directorul de țară al People in Need Moldova.
La eveniment, desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute, au participat reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării, ai Ambasadelor Republicii Cehe și României la Chișinău, care au apreciat impactul proiectului.
Valentina Olaru, secretar de stat al Ministerului Educației, a subliniat importanța filmelor documentare în procesul educațional:
„Filmele documentare nu doar că dezvoltă gândirea critică, dar îi și conectează pe elevi cu realitățile societății. Sperăm ca în viitor, să includem și filme documentare autohtone în metodologia programului OWIS, pentru a reflecta mai bine cultura și istoria noastră.”.
Background: People in Need (PIN) a fost fondată în 1992 și este una dintre cele mai mari organizații non-profitdin Europa Centrală și de Est. PIN activează în Moldova din 2003 unde implementează proiecte în cinci domenii: societatea civilă și buna guvernare; răspunsul în situații de urgență și redresarea; incluziunea socială și protecția; dezvoltarea rurală, mijloacele de trai și durabilitatea; drepturile omului și alfabetizarea mediatică.