ANALIST: O MISIUNE CIVILĂ ÎN TRANSNISTRIA CU MANDAT UE ESTE SINGURA OPȚIUNE CORECTĂ CARE NU NECESITĂ NEGOCIERI CU RUSIA
Moscova folosește populația din regiunea transnistreană drept instrument, în timp ce Moldova și partenerii săi din Uniunea Europeană nu doresc acest lucru, susține analistul Fundației Jamestown, Vladimir Socor. Analistul a calificat livrarea de gaze naturale către Transnistria de către o companie intermediară necunoscută drept „o dilemă pentru statul moldovenesc”, luni seara, la Jurnal-TV, relatează agenția de presă INFOTAG.
„Este o dilemă a statului moldovenesc să accepte varianta ca gazele să fie livrate în regiune de către companii care nu corespund legislației UE. Nu știm până la capăt cine este această companie intermediară și în ce măsură această opțiune de livrare este conformă cu legislația Republicii Moldova și a UE. Nu cunoaștem încă toate detaliile, trebuie să așteptăm și să aflăm care este această schemă propusă de administrația de la Tiraspol”, a declarat Socor.
În opinia lui Socor, această schemă înseamnă că nu Tiraspolul va plăti pentru gaz, ci compania intermediară.
„Compania transnistreană Tiraspoltransgaz, pe de altă parte, va plăti doar pentru tranzitul gazului prin teritoriul Republicii Moldova. Este clar că compania intermediară va plăti pentru gaz din banii Moscovei”, a declarat analistul.
Răspunzând la întrebarea despre o astfel de formulă de aprovizionare cu gaze a regiunii și cât de eficientă poate fi aceasta, Vladimir Socor a abordat subiectul încetării războiului din Ucraina.
„Situația politică și diplomatică cu privire la războiul din Ucraina este acum în schimbare, deoarece a fost stagnantă până acum. Administrația președintelui Donald Trump vrea să lanseze partea diplomatică. Există opțiunea ca și Republica Moldova să se alăture acestui proces de soluționare a conflictului transnistrean”, a spus Socor.
Analistul a comentat declarația președintelui Maia Sandu privind posibila acordare de asistență financiară regiunii de către Moldova și partenerii săi externi, cu condiția retragerii trupelor rusești și a forțelor militare de menținere a păcii din Transnistria, iar în locul lor să vină o misiune civilă internațională.
Socor a calificat ideea drept „foarte bună”, cu condiția dinamicii de a pune capăt războiului din Ucraina.
„Vreau să fac o precizare. Președintele Sandu a spus că o misiune civilă internațională care să înlocuiască așa-numitele forțe militare de menținere a păcii ale Rusiei în regiune ar putea avea un mandat ONU sau UE. Noi ar trebui să excludem crearea și conducerea unei astfel de misiuni ONU, deoarece mandatul acesteia trebuie neapărat negociat cu Rusia și aprobat de Consiliul de Securitate al ONU, în cadrul căruia Federația Rusă are drept de veto. Moscova poate bloca pentru totdeauna mandatul unei astfel de misiuni sau, dimpotrivă, poate aproba mandatul misiunii cu scopul de a o face ineficientă. Acest lucru trebuie avut în vedere”, a avertizat Socor, invitând la „excluderea inițială a ipotezei creării unei misiuni sub auspiciile ONU”.
Potrivit lui Socor, o misiune civilă internațională în Transnistria ar putea fi cu un mandat din partea UE.
„Aceasta este singura opțiune corectă și posibilă de creare a unei misiuni civile internaționale cu un mandat UE, care nu va necesita negocieri cu Rusia”, a conchis Socor.