CURTEA CONSTITUȚIONALĂ A CONFIRMAT LEGALITATEA SANCȚIONĂRII ADMINISTRATIVE A CELOR IMPLICAȚI ÎN CORUPȚIA POLITICĂ
Curtea Constituțională a confirmat legalitatea pedepsei administrative pentru cetățenii care și-au vândut votul sau au fost implicați în alte forme de corupție politică în timpul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional de anul trecut. După cum relatează INFOTAG, CC s-a pronunțat în această privință.
Anterior, avocații au încercat să conteste amenzile cuprinse între 25.000 și 37.500 de lei, care au fost impuse de instanțele de judecată pentru 88 de persoane. Ei au justificat acest lucru spunând că aceste amenzi sunt „disproporționate față de gravitatea infracțiunii, deoarece sunt de trei ori mai mari decât salariul mediu din țară”. În plus, avocații apărării au susținut că „diferența mică dintre amenzile minime și maxime nu permite o abordare individualizată a pedepsei în funcție de circumstanțele cazului”. Avocații apărării și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la faptul că formularea vagă (cerere, acceptare, primire) privind beneficiile ilegale ar fi putut sta la baza unei interpretări arbitrare a legii și a aplicării sale.
Curtea Constituțională a clarificat în hotărârea sa că amenzile au fost în conformitate cu principiile constituționale și au vizat combaterea corupției electorale. CC a remarcat, de asemenea, că noile dispoziții legale oferă o definiție clară a corupției electorale, fără a solicita autorităților statului să verifice dacă un alegător și-a dat votul candidatului sau partidului care l-a mituit.
„O astfel de verificare ar contrazice principiul votului secret consacrat la articolul 38 din Constituție. (...). Diferența de 250 de unități convenționale între minimul și maximul amenzii permite instanțelor judiciare să aplice pedepse diferite în funcție de gravitatea încălcării legii de către inculpat”, se arată în hotărârea CC.
Potrivit informațiilor prezentate la ședința de luni a Consiliului Suprem de Securitate, Centrul Național Anticorupție (CNA) a emis amenzi în valoare de 10,8 milioane de lei și a inițiat 30 de cauze penale, dintre care patru au fost deja trimise în judecată. Amenzile au fost aplicate cetățenilor care, pentru bani, favoruri sau alte privilegii, au influențat sau ignorat exercitarea drepturilor electorale. Pentru alegătorii care au participat la vânzarea de voturi, amenzile sunt cuprinse între 25.000 și 37.500 de lei, în funcție de gradul lor de participare la schemă. Se poate evita pedeapsa doar prin contribuția activă la descoperirea sau reprimarea infracțiunii.
Curtea Constituțională a declarat toate plângerile inadmisibile pentru examinare.