REGIUNEA TRANSNISTREANĂ SE AȘTEAPTĂ SĂ PRIMEASCĂ 3 MILIOANE DE METRI CUBI DE GAZ ÎN CALITATE DE „ÎMPRUMUT” DE LA MOLDOVA
Regiunea transnistreană se așteaptă să primească 3 milioane de metri cubi de gaz de la Moldova pentru necesități urgente. După cum relatează INFOTAG, liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a declarat luni, în cadrul unei ședințe a Statului Major Operațional.
„Transnistria contează pe o decizie pozitivă a comisiei moldovenești de profil, care astăzi examinează problema alocării a 3 milioane de metri cubi de gaz pentru datorii. „Tiraspoltransgaz se angajează să plătească sau să restituie acest volum. Această decizie ar fi putut fi luată de partea moldovenească cu o săptămână în urmă”, a declarat Krasnoselski.
INFOTAG a aflat din surse guvernamentale că Comisia Națională pentru Situații Excepționale intenționează să examineze problema alocării unui volum minim de gaze regiunii transnistrene pentru a menține presiunea în gazoduct, deoarece în caz contrar va dura mult timp până la reluarea livrării de gaze.
În același timp, o serie de instituții media au scris luni că Moldovagaz negociază cu companiile ungare MOL și MVM posibile achiziții de gaze pentru Transnistria. Livrările ar putea începe în februarie, dacă se va ajunge curând la un acord. Până în prezent, este vorba de livrări până la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie. Ruta și costul livrării sunt neclare. Capacitatea gazoductului Iași-Chișinău nu va fi suficientă pentru a aproviziona Transnistria cu gaze cel puțin la nivelul de 5 milioane de metri cubi pe zi. În ultimii doi ani, până la 31 decembrie 2024, Transnistria a primit 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi de la Gazprom prin Ucraina.
Ministrul Dezvoltării Economice din Transnistria, Serghei Obolonic, a menționat la ședința Statului Major Operațional că de la începutul anului au fost eliminate 3 109 accidente pe rețelele electrice.
„Acum acestea sunt mai puține. Dacă de la începutul crizei energetice, care a provocat o creștere a sarcinii pe rețele, brigăzile se deplasau la 150-200 de apeluri pe zi, în ultimele zile numărul solicitărilor a scăzut la 60. Unul dintre factorii care au influențat scăderea numărului de accidente este vremea caldă: cetățenii folosesc energia electrică în cantități mai mici pentru a-și încălzi locuințele”, a menționat Obolonic.
„La reuniune s-a vorbit despre faptul că instituțiile sociale trec treptat la generatoare diesel. Aceasta este o necesitate din cauza faptului că rezerva de gaz, economisită prin suspendarea activităților întreprinderilor industriale energointensive la sfârșitul lunii decembrie și rezervată în acest fel, se epuizează. Aceasta va fi suficientă cel mult până în primele zile ale lunii februarie”, se arată într-un comunicat al Comandamentului operațional de la Tiraspol.