PREȘEDINTA MAIA SANDU PARTICIPĂ LA CEREMONIA DEDICATĂ CELEI DE-A 80-A ANIVERSĂRI A ELIBERĂRII LAGĂRULUI DE CONCENTRARE AUSCHWITZ-BIRKENAU
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, participă luni la ceremonia dedicată celei de-a 80-a aniversări a eliberării lagărului de concentrare Auschwitz-Birkenau. Serviciul de presă al Președinției a comunicat agenției INFOTAG că la ceremonie participă lideri din peste 30 de țări, care au venit să aducă un omagiu victimelor Holocaustului. Ceremonia are loc la Muzeul Auschwitz-Birkenau, care se află pe locul fostului lagăr al Germaniei naziste.
Programul evenimentului include mărturii ale supraviețuitorilor Holocaustului. Aceștia își vor împărtăși experiențele de groază pentru a păstra memoria trecutului, care va servi drept lecție pentru umanitate. Marea majoritate a victimelor lagărului Auschwitz-Birkenau au fost evrei. Dar printre cei peste 1 milion de oameni exterminați în el s-au numărat polonezi, romi și alte naționalități.
„Prin prezența sa, Președinta Maia Sandu reafirmă angajamentul Republicii Moldova de a păstra memoria Holocaustului, de a promova drepturile omului, respectul reciproc și pacea”, se arată în declarație.
La Auschwitz-Birkenau, am simțit povara istoriei și datoria noastră față de viitor. Am pășit într-un loc unde peste un milion de vieți au fost curmate din cauza urii și a lipsei de umanitate. La 80 de ani de la eliberarea acestui lagăr al groazei, să nu permitem ca aceste lucruri cumplite să fie uitate sau negate. Să promovăm toleranța, respectul și grija pentru cei din jur. Să construim o lume mai bună, unde ura nu are loc. Astăzi, mai mult ca niciodată, trebuie să fim uniți împotriva urii și să lucrăm pentru pace. Asta e moștenirea pe care trebuie să o lăsăm generațiilor viitoare.
„La Auschwitz-Birkenau am simțit povara istoriei și datoria mea față de viitor. Am pășit într-un loc în care mai mult de un milion de oameni au pierit din cauza urii și a lipsei de umanitate. La 80 de ani de la eliberarea acestui lagăr oribil, nu trebuie să permitem ca aceste lucruri teribile să fie uitate sau supuse negării. Să promovăm toleranța, respectul și grija pentru ceilalți. Să construim o lume mai bună, în care ura nu își are locul. Astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să ne unim împotriva urii și să lucrăm pentru pace. Aceasta este moștenirea pe care trebuie să o lăsăm generațiilor viitoare”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook luni dimineață.
În 2005, Organizația Națiunilor Unite a declarat 27 ianuarie drept Ziua internațională de comemorare a Holocaustului. În această zi, acum 76 de ani, trupele sovietice au eliberat lagărul de concentrare de la Auschwitz, unde au fost exterminați cel puțin 1,5 milioane de oameni. Majoritatea evrei. Holocaustul a afectat și teritoriul Moldovei moderne, însă aceste pagini din istoria sa rămân una dintre cele mai puțin cunoscute. În Moldova, această zi este marcată printr-un eveniment dedicat memoriei victimelor Holocaustului. La acesta participă președintele Parlamentului, Igor Grosu, alți oficiali și reprezentanți ai comunității evreiești din Moldova.