UE VA OFERI MOULDOVEI UN GRANT DE 64 DE MILIOANE DE EURO, O PARTE DIN CARE VA FI UTILIZATĂ PENTRU ACHIZIȚIONAREA DE GAZE PENTRU TRANSNISTRIA
Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană vor semna vineri un acord de grant în valoare de 64 de milioane de euro. Serviciul de presă al Guvernului a declarat pentru INFOTAG că banii vor fi alocați în două tranșe.
Prima, în valoare totală de 30 de milioane de euro, va fi distribuită după cum urmează: 20 de milioane de euro pentru achiziționarea de gaze naturale de către Energocom în calitate de ajutor umanitar de urgență pentru regiunea transnistreană.
„Gazele procurate pentru malul stâng al Nistrului vor fi utilizate pentru producerea energiei termice pentru casele de locuit din regiune și pentru întreținerea CTE-ului moldovenesc în vederea asigurării securității energetice în regiune, inclusiv a tranzitului de energie electrică între România, Moldova și Ucraina”, se arată în comunicat.
Alte 10 milioane de euro sunt destinate achiziționării de energie electrică pentru alimentarea populației și a necesităților malului drept al Nistrului, care va fi cumpărată de pe piață de către Energocom.
Moldova va primi a doua tranșă de 34 de milioane de euro ca sprijin bugetar. Detaliile privind cea de-a doua tranșă vor fi prezentate ulterior.
„Uniunea Europeană salvează încă o dată Moldova. În timp ce Rusia lasă oamenii în frig și întuneric, Europa vine cu bani, sprijin concret și direct pentru a scăpa odată pentru totdeauna de acest șantaj energetic”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.
Acesta a precizat că, în prezent, are loc un dialog între experții de pe cele două maluri ale Nistrului în vederea identificării soluțiilor legale de furnizare a energiei electrice și gazelor naturale în regiunea transnistreană, astfel încât sprijinul financiar oferit de UE să poată fi utilizat rațional și eficient.
De la 1 ianuarie 2025, compania rusă Gazprom a suspendat în mod nejustificat livrările de gaze naturale către Moldovagaz, deși contractul este valabil până în 2026, lăsând consumatorii din regiunea transnistreană fără gaze naturale, căldură și apă caldă. În același timp, energia electrică este întreruptă din oră în oră, deoarece centrala MGRES, care a trecut la combustibilul pe bază de cărbune, nu poate acoperi nevoile de energie electrică ale regiunii.