MINISTRUL DE INTERNE REMARCĂ PARTENERIATUL STRATEGIC DE SECURITATE DINTRE MOLDOVA ȘI JAPONIA
Ministrul Afacerilor Interne, Daniela Misail-Nichitin, a avut întrevederi cu oficiali japonezi în marja summit-ului privind femeile, pacea și securitatea de la Tokyo, reafirmând „parteneriatul strategic dintre cele două țări pentru securitate și dezvoltarea capacităților de răspuns în situații de urgență”.
Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Interne a comunicat agenției INFOTAG că ministrul a menționat, în special, la întrevederea cu ministrul Afacerilor Externe, Fujii Hisay, asistența Japoniei în consolidarea securității la incendiu a localităților din Republica Moldova.
Proiectele implementate asigură dotarea serviciilor de urgență cu echipament modern și modernizarea infrastructurii critice, astfel încât populația să fie mai bine protejată împotriva incendiilor și altor dezastre. Un exemplu în acest sens este achiziționarea a 19 mașini de pompieri pentru unitățile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), ceea ce a făcut mai rapidă intervenția salvatorilor. În plus, Guvernul Japoniei a sprijinit dotarea Poliției de Frontieră și a IGSU cu echipamente pentru gestionarea fluxului de refugiați. Acest lucru contribuie la consolidarea securității frontierelor și la crearea unor condiții mai bune pentru cetățeni și pentru solicitanții de protecție.
În timpul unei discuții cu ambasadorul Japoniei pentru regiunea arctică și pentru femei, pace și securitate, Katsuhiko Takahashi, ministrul a raportat cu privire la realizările Ministerului Afacerilor Interne în domeniul egalității de gen.
De exemplu, peste 700 de persoane au fost instruite în domeniul egalității de gen în 2024, iar 20 de femei din sectorul securității și apărării au participat la cursuri specializate. În plus, numirea femeilor în funcții de conducere în cadrul Ministerului Afacerilor Interne și participarea acestora la misiunile internaționale de menținere a păcii au contribuit la diversificarea echipelor de intervenție.
Discuțiile cu Shohei Hara, vicepreședinte al Agenției Japoneze de Cooperare Internațională (JICA), s-au axat pe necesitatea de a îmbunătăți capacitățile de răspuns la dezastre și de gestionare a crizelor.
Întâlnirile s-au axat, de asemenea, pe cooperarea în vederea înființării unui centru integrat de dispecerat pentru gestionarea situațiilor de urgență, care ar coordona serviciile de intervenție și ar reduce timpul de răspuns pentru cetățeni.